Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU:s inrikesministrar vill ha klarare åtgärder mot terrorism

Från 2016
Uppdaterad 24.03.2016 18:09.
Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris.
Bildtext Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) diskuterar åtgärder mot terrorism i Bryssel
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

EU:s inrikesministrar kommer vid sitt möte på torsdag att efterlysa bättre koordinering av åtgärder mot terrorism. De kommer också att kräva att alla de möjligheter som existerande lagar erbjuder ska tillgripas.

Inrikesministrana möts med anledning av terrorattackerna i Bryssel. Från Finland deltar inrikesminister Petteri Orpo (saml).

Nya beslut fattar ministrarna inte. De kommer att i ett uttalande uttrycka sitt stöd till Belgien och föreslå en rad åtgärder som borde genomföras snabbt.

Tillgång till flygbolagens namnlistor

Hit hör bland annat det så kallade PNR-direktivet, efter engelska passenger name record. Det innebär att myndigheterna i brottsbekämpningssyfte får tillgång till listor med flygpassagerarnas namn. Direktivet ligger som bäst i Europaparlamentet.

Finland vill att systemet tas i bruk så snabbt som möjligt. I går onsdag bad både kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Frankrikes premiärminister Manuel Valls Europaparlamentet att skynda på.

Ministrarna kommer också att kräva intensivare informationsutbyte, strängare kontroll vid EU:s yttre gränser, och att det antiterroristcenter som nyligen har grundats i anslutning till Europol måste trappa upp verksamheten.

Man kommer också att diskutera tillgången till digitala bevis, alltså telefonsamtal och internet.

Kritik mot belgiska polisen

Inför mötet riktade den tyske kommissioneären Günther Oettinger, som ansvarar för den digitala ekonomin och det digitala samhället, skarp kritik mot polisen i tvåspråkiga Belgien. Säkerhetstjänsterna i landet samarbetar inte tillräckligt med varandra, anser han.

- Vi måste tydligt påtala de belgiska säkerhetstjänsternas tillkortakommanden. Så kan det inte fortsätta, säger Oettinger i en kommentar till tyska Bild.

Tyske inrikesministern Thomas de Maizière efterlyser register över alla personer från icke EU-länder som anländer till Schengenområdet, och alla som lämnar det. Det finns i dag ingen databas på unionsnivå över alla personer som ansöker om visum till ett EU-land. Ärendet har diskuterats, men kraven på skydd av personliga datauppgifter har fällt saken.

Den tyske ministern har tidigare föreslagit att tre informationssystem samkörs. Det gäller Schengens informationssystem SIS, där varje medlemsstat kan föra in uppgifter om personer som är efterlysta, informationssystemet för viseringar VIS, och Eurodac, ett register där man jämför fingeravtryck hos asylsökande och vissa kategorier av illegala invandrare

Diskussion om artikeln