Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Avfall på höjden bättre än på bredden i Karleby

Från 2016
Uppdaterad 24.03.2016 15:31.
Boliden i Karleby i vinterskrud.
Bildtext Boliden Kokkola (arkivbild)
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Byggnads- och miljönämnden i Karleby vill att Boliden Kokkola lagrar sitt avfall på höjden istället för att utvidga deponiområdet mot havet.

Det handlar om cirka 500 000 ton miljöfarligt avfall som Boliden och Freeport Chemical producerar varje år. Det nuvarande lagringsområdet räcker ännu i många år, men Boliden planerar långt in i framtiden.

Det finns flera alternativ. Ett av dem är att bygga ut deponin i havet, ett annat alternativ är att lagra avfallet på höjden på det nuvarande lagringsområdet. Det senare alternativet är det enklaste anser nämnden.

Vad Boliden än går in för är det stora problemet att damm kan sprida sig från deponiområdet.

Utredningar krävs

Byggnads- och miljönämnden vill också ha en utredning hur fiskar kan påverkas av avfallet. I avfallet finns bland annat bly, arsen och kadmium, och man bör överväga om det farligaste avfallet borde lagras separat.

Boliden Kokkola är Europas nästa största zinkproducent med över 500 anställda. Zinken från Karleby används bland annat till rostskydd och batteritillverkning.

2015 gjorde Boliden Kokkola en vinst på 79 miljoner euro. Det är 30 miljoner mer än året innan.

För en vecka sedan krävde miljöhälsovårdsnämnden i Karleby noggrannare uppgifter i MKB utredningen om de miljöfarliga ämnena som finns i avfallet.

Också stadsstyrelsen i Karleby väntas ta ställning till deponiområdet.

Diskussion om artikeln