Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsman: Skrota sommartiden!

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Sinuhe Wallinheimo anser att sommartiden är illa för hälsan.
Bildtext Sinuhe Wallinheimo anser att sommartiden är illa för hälsan
Bild: markku.ojala@compic.fi / All Over Press

Riksdagsman Sinuhe Wallinheimo (Saml), som är vice ordförande i partiets riksdagsgrupp, kräver att Finland slutar att övergå till sommartid. Det vore bra för hälsan, ekonomin och praktiskt förnuftigt, menar Wallinheimo.

Finland övergår till sommartid på påskdagen, söndagen den 27.3.2016. Då klockan är 03.00 vrids klockorna fram med en timme till 04.00. Det har Finland gjort sedan år 1981.

Varje gång Finland byter tid brukar det uppstå en debatt. Wallinheimo vill sätta punkt för den debatten. Han tycker att tiden är mogen att avskaffa sommartiden, och flytta den till historien.

Wallinheimo säger att det inte finns belägg för att sommartiden till exempel minskar energiförbrukningen. Däremot skadar övergången restaurangbranschen och framför allt hälsan, vilket Institutet för hälsa och välfärd THL har påpekat.

Sinuhe Wallinheimo säger att regeringen genom att avskaffa normer vill underlätta finländarnas vardag. Bestämmelsen att övergå till sommartid är en sådan norm.

- I ett så här litet land räcker det med en tid, säger han.

Övergången till sommartid styrs av ett EU-direktiv, som ser till att Finlands klockor går i takt med klockorna i övriga EU.

Diskussion om artikeln