Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Zlatanlöst Sverige föll – men står upp mot terrorismen

Från 2016
Kim Källström, juni 2015.
Bildtext Kim Källström känner sig olustig över läget i världen.
Bild: All Over Press

Bombdåd, inställt derby och spänt säkerhetsläge. Men fotbollslandskampen mellan Turkiet och Sverige genomfördes – inför fanatiska turkar: ”Bästa trycket jag spelat inför”.

Frågetecknen inför torsdagskvällens träningsmatch i Antalya var många. Istanbul har nyligen skakats av ett bombdåd, det heta derbyt i samma stad ställdes in på grund av terrorhot och IS attack i Bryssel har fått hela Europa på tårna.

Men matchen spelades – och de turkiska fansen lämnade ingen orörd. Hemmaanhängarna sjöng hela matchen igenom och de svenska spelarna hyllade stämningen.

– Det var en fantastisk inramning, nog det bästa trycket jag spelat inför. Det gick knappt att prata med varandra. Det var full fart i 90 minuter, även på uppvärmningen, säger Ludwig Augustinsson till Aftonbladet.

Sverige, som spelade utan sin superstjärna Zlatan Ibrahimovic, förlorade matchen med 1-2 efter dubbla turkiska fullträffar av Cenk Tosun.

”En olustig känsla generellt”

Svenskarna förbereder sig inför sommarens EM-turnering i Frankrike, som drabbades av ett allvarligt terrorattentat i november.

– Det här är ett tydligt exempel på att man ibland måste stå upp och inte bocka för terrorismen, säger Kim Källström till Aftonbladet och medger att han kände sig otrygg inför resan till Antalya.

– Jo, inte egentligen för att åka hit utan mer för hur världen håller på att utveckla sig generellt. Visst, Turkiet är ett land där det har hänt mycket tråkigheter men jag hade en mer olustig känsla generellt. Bryssel och Paris, jag tycker att det är det som känns läskigt.