Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund är orolig för politiken - därför går han

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 11:06.
Carl Haglund
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund säger att han har tappat tron på politiken - därför lämnar han ordförandeposten i partiet. Många viktiga reformer blir ogjorda, då politikerna inte vågar verkställa dem, säger Haglund till Yle. Jag är orolig, säger han.

Haglund säger sig ha grunnat länge på sitt beslut att lämna ordförandeskapet. Det har varit en lång process, säger han.

- Då vi på sommaren för två år sedan grundade regering med Alexander Stubb (Saml) och Antti Rinne (SDP) insåg jag att vi höll på att tappa greppet om hur välfärdssamhället ska tryggas. Det här är ingen kritik mot dem som var med, men det var då det började barka åt skogen, säger Haglund.

Tappade tron på politiken

Han konstaterar att han själv då började tappa tron på politiken. SFP bör sträva efter att vara med i regeringen, men den motivationen har jag inte längre, säger Haglund.

Det största problemet inom politiken är enligt Haglund att man inte håller fast vid det som man kommit överens om. Alla viktiga reformer hamnar i mapp Ö, eller blir urvattnade, säger Haglund.

- Det har gått åtta år sedan ekonomin började gå åt skogen, och det finns oerhört mycket som borde ha gjorts men som lämnades ogjort, säger Haglund.

Partierna glömmer Finland

Han hävdar att partierna inte har en förmåga att sätta Finlands bästa i främsta rummet. I stället sätter man käppar i hjulet för andra.

- Det här var oerhört påtagligt under förra valperioden, men tendensen är densamma också under den här valperioden. Det är en ond spiral. Vi har inte lyckats klara av att verkställa stora beslut, i stället har vi gjort kortsiktiga nedskärningar, säger Haglund. Det bekymrar mig mycket.

Han berättar om sin tid på Försvarsministeriet och den reform av försvarsmakten som han hade ansvar för.

- Vi gjorde tunga beslut. 2 300 tjänster drogs in och många verksamheter lades ner. Det var inte lätt, men det var frustrerande att se att så många andra reformer samtidigt blev ogjorda.

Annorlunda på 90-talet

Haglund konstaterar att kontrasten till 90-talet är stor. Då var krismedvetenheten stark, också bland folket. Då fattades beslut svåra tider.

Nu tycks man inte inse magnituden av Finlands problem, och politikerna är rädda för kritik från väljarnas sida. Då backar man i stället, säger Haglund. Det är tragiskt i det läge som Finland befinner sig i dag, med hög arbetslöshet och så vidare.

På frågan om politiker i dag är för oerfarna och därför har en tendens att hoppa av politiken i 40-årsåldern svarar Haglund så här:

- Om någon har varit 20 år i politiken som jag har varit är det naturligt att det i något skede kan komma en punkt då man känner att det är tid för andra att ta över.

Vapaavuori tänker som jag

Om sin egen framtid säger Haglund att det inte frinns någon brådska. Jag kan fortsätta i riksdagen tillsvidare, konstaterar han. Han vill inte berätta om han ställer upp i nästa riksdagsval.

Han uppmanar också alla att läsa Jan Vapaavuoris nya bok. Det är som om han läst min dagbok, säger Haglund. Det behövs en offentlig debatt om den politik som förs i Finland - och trots att jag är orolig är jag är glad att kanske jag nu har fått till stånd en diskussion, säger Haglund.

Carl Haglund berättade om sitt beslut först till HBL och Helsingin Sanomat.

Diskussion om artikeln