Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

800 fritagna från Boko Haram

Från 2016
Kvinnor och barn som fritogs från fångenskap hos Boko Haram i april 2015
Bildtext Kvinnor och barn som fritogs från fångenskap hos Boko Haram i april 2015
Bild: EPA/STR

Nigerianska trupper har fritagit över 800 personer som hållits som gisslan av extremistgruppen Boko Haram i ett flertal byar i nordöstra Nigeria.

Alla fritogs i delstaten Borno. 520 av dem i byn Kusumma och ytterligare över 300 i elva andra byar som kontrollerats av islamistgruppen Boko Haram.

Enligt den nigerianska arméns talesman Sani Usman dödades över 20 Boko Haram-krigare i samband med räderna. Dessutom beslagtogs vapen och fordon.

Det är oklart om någon av de över 200 skolflickorna som kidnappades i Chibok för snart två år sedan finns bland de fritagna.

Boko Haram pressas tillbaka

Samtidigt som armén rapporterade om fritagningen så berättade polisen i delstaten Adamawa att 14 kvinnor där hade kidnappats av Boko Haram. Adamawa gränsar till delstaten Borno.

Boko Haram, som anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten, har kontrollerat stora områden i nordöstra Nigeria, men pressas just nu tillbaka alltmer.

Samtidigt som armén har återerövrat områden från Boko Haram har gruppen iscensatt allt fler självmordsattentat. Ofta har attentaten utförts av unga flickor som tillfångatagits och hjärntvattats av Boko Haram.

Över 17 000 människor har dödats sedan Boko Haram inledde sin väpnade revolt för nästan sju år sedan. Över 2,6 miljoner människor har tvingats fly sina hem under samma tidsperiod.

Diskussion om artikeln