Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backes mannar inspirerade inför elddopet: ”Vi får svar på vilken nivå vi är”

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Tim Sparv och Rasmus Schüller, Finland-Nordirland, 11.10.2015.
Bildtext Tim Sparv (t.v.) och Rasmus Schüller i EM-kvalmatchen mot Nordirland i höstas.
Bild: All Over Press

Polen, Norge, Belgien och Italien. Hasse Backes finska fotbollslandslag får mäta sig med kvalitetsmotstånd inför höstens VM-kval.

Hasse Backe inledde sin sejour som Finlands förbundskapten med två förluster och noll gjorda mål i en träningsturnering i Abu Dhabi i januari.

Nu har han för första gången sitt bästa manskap på benen och träningarna inför lördagens drabbning mot Polen har flutit på bra, intygar spelarna.

– Alltid när det kommer in en ny tränare får spelarna 5–10 procent extra energi. Vi har haft bra intensitet på träningarna, spelarna är motiverade och vill visa framfötterna, säger Tim Sparv.

Glasklar spelfilosofi

Sparv har nu gjort sina första träningar under Backes ledning, medan Rasmus Schüller var med redan i Abu Dhabi.

– Hasse är en mycket bra, erfaren och professionell coach. Han har glasklart hur han vill att hans ska spela fotboll och han förmedlar det på ett bra sätt, det blir inga tveksamheter hur han vill att vi ska agera ute på planen, säger Schüller.

Rasmus Schüller, Finland-Island, Abu Dhabi, januari 2016.
Bildtext Rasmus Schüller bar kaptensbilden i den ena matchen i Abu Dhabi.
Bild: EPA / All Over Press

– Vi försöker allihopa ta till oss av Hasses filosofi, tankar och taktik, fortsätter Sparv. En viktig del som vi gnuggat på är att vi ska ha tydliga roller på planen, alla vet vart man ska röra sig både defensivt och offensivt.

– Vi ska jobba för varandra, stänga ytor och göra det väldigt svårt för motståndarna. Jag tror att defensiven är nyckeln oavsett vilket nordiskt lag vi snackar om – och där har vi mycket att jobba på.

Polen ett kvalitetslag med en stjärna på topp

Sparv betonar att processen är lång och allting kanske inte sitter efter bara några träningar, men riktningen är den rätta. En chans att mäta sig får Finland mot EM-klara Polen i Wroclaw på lördag klockan 18.30 finsk tid.

– Det är ett kvalitetslag med världsspelare på nästan varje position. Det blir en tuff utmaning, Polen är förhandsfavorit men det är en bra situation för oss att se var vi ligger mot lag av samma kaliber som vi kommer att möta i kvalet, menar Schüller.

Finlands trupp följde med Polens 1–0-seger över Serbien från TV på onsdagen och Sparv beskriver lördagens motståndare som ett defensivt stabilt gäng. Det gäller för gästerna att strypa till polackernas offensiv med ett organiserat försvarsspel.

– Det är ett lag med stort självförtroende, säger Sparv. De är väldigt lugna och trygga med bollen, ett mycket spelskickligt lag med den stora stjärnan Robert Lewandowski på topp som gör lite vad han vill.

”Känns inspirerande att komma på samlingar”

Efter Polen står Norge (29.3) samt den EM-klara duon Belgien (1.6) och Italien (6.6) på Finlands meny innan VM-kvalet sparkar igång mot Island i oktober. Alla dessa matcher spelas på bortaplan.

– Det är jättebra matcher, konstaterar Tim Sparv. De här matcherna kommer att ge svar åt både tränarstaben och spelarna på vilken nivå vi är och vad vi behöver träna på.

– Det är bara positivt att Bollförbundet fått fixat såna här motståndare. Det känns inspirerande att komma till landslagssamlingarna och få mäta sig mot lag som spelar EM i sommar.

Tim Sparv, hösten 2015.
Bildtext Tim Sparv förväntas axla ett stort ansvar i Hasse Backes blåvita landslag.
Bild: All Over Press

Diskussion om artikeln