Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”De fulare fruarna får stanna hemma” – EM-tränarens skämt sågas

Från 2016
Martin O'Neill är i blåsväder efter att ha skämtat och spelarfruarnas utseende.
Bildtext Martin O'Neill är i blåsväder efter att ha skämtat om spelarfruarnas utseende.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Irlands landslagstränare Martin O’Neill fick frågan om spelarfruar är välkomna på sommarens EM – och svarade att det beror på hur snygga fruarna är. Ett skämt som inte gick hem i alla läger.

Irlands herrlag är kvalificerat till sommarens EM-slutspel i fotboll och laddar i kväll upp med en träningsmatch hemma mot Schweiz.

I veckan har det på de brittiska öarna diskuterats om spelarnas fruar och flickvänner ska få besöka sina män under mästerskapet. Wales landslagstränare Chris Coleman har konstaterat att kvinnorna inte är välkomna till det walesiska lagets hotell under sommarens EM.

Med anledning av det fick Irlands landslagstränare Martin O’Neill på en presskonferens inför kvällens match samma fråga: Hur ser du på det här med fruar och flickvänner under EM?

– Det beror på hur snygga tjejerna är, svarade O’Neill.

– Är de riktigt snygga, då är de väldigt välkomna. De fulare får inte komma är jag rädd, sade landslagstränaren.

Se O´Neills svar på BBC:s webbplats.

O’Neills kommentarer uppfattades som ett skämt under presskonferensen i Dublin där det möttes av skratt från journalisthopen. Men efteråt har uttalandet lett till debatt i Irland.

På sociala medier har O’Neills skämt kritiserats hårt, och chefen för det nationella kvinnorådet, Orla O'Connor, har också uttalat sig.

– Sexistiska kommentarer av det här slaget ska inte förekomma inom irländsk fotboll, speciellt inte på den här nivån. Fotbollsintresset bland flickor och unga kvinnor har ökat i Irland och EM borde användas som en möjlighet att höja antalet damspelare, i stället för kommentarer som den här, säger O’Connor.

Diskussion om artikeln