Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cruyff hyllades – spelarna stannade upp och applåderade legendaren

Från 2016
Tifo på Johan Cruyff, Amsterdam, mars 2016.
Bildtext Läktarna var fyllda av banderoller till minne av Cruyff.
Bild: All Over Press

Träningsmatchen mellan Holland och Frankrike i Amsterdam på fredagskvällen stannade upp efter 14 minuters spel. Hela arenan ställde sig upp och hedrade bortgångne Johan Cruyff.

I torsdags kom sorgenyheten att en av alla tiders fotbollsspelare Johan Cruyff förlorat sin sista match. Den holländske ikonen avled i sviterna av lungcancer i en ålder av 68 år.

På fredagskvällen spelade Holland mot Frankrike i träningslandskamp på Amsterdam Arena – en arena som nu kommer att döpas om till Johan Cruyff Arena.

Johan Cruyff-hyllning, Amsterdam, mars 2016.
Bild: All Over Press

Och det var inte den enda hyllningen under matchen.

I den 14:e minuten blåstes spelet av för att hedra legendariska nummer 14. Alla på arenan stod upp och applåderade Cruyff i en minuts tid.

Johan Cruyff-hyllning, Amsterdam, mars 2016.
Bild: All Over Press

Ett litet nummer 14 hade broderats in på hemmaspelarnas tröjärmar och alla maskotar inne på stadion bar nummer 14 på ryggen. Och när Ibrahim Afellay nätade visade han upp siffran 14 med sina fingrar.

Afellays mål kvitterade kampen till 2-2 i den 86:e minuten, efter att Frankrike gjort två mål redan före Cruyffs hyllningar. Senast Holland låg under med 0-2 så tidigt på hemmaplan var 1951.

Ibrahim Afellay firar mål och hyllar Johan Cruyff, Holland-Frankrike, 25.3.2016.
Bildtext Ibrahim Afellay skickade en hälsning till Johan Cruyff efter sitt mål.
Bild: All Over Press

Frankrike fick ändå sista ordet när Blaise Matuidi avgjorde kampen två minuter efter Afellays utjämning.

Holland, som sensationellt missade sommarens EM-turnering i Frankrike, förlorade därmed sin fjärde hemmamatch på raken – vilket enligt Infostrada senast hände för över 80 år sedan.

Diskussion om artikeln