Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgisk tidning: Säkerhetsanställd vid kärnkraftverk mördad

Från 2016
Uppdaterad 26.03.2016 14:33.
Kärnkraftsverket Tihange i Belgien i mars 2016.
Bildtext Kärnkraftsverket Tihange i Belgien i mars 2016.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

En säkerhetsanställd vid ett belgiskt kärnkraftsverk har dödats och hans passerkort har stulits, rapporterar belgiska medier.

Enligt tidningen Derniere Heure spärrades passerkortet omedelbart när det blev klart att den anställda skjutits ihjäl två dagar efter terrordåden i Bryssel den 22 mars.

Tidningen skriver att mordet inträffade då mannen var ute med hunden tidigt på torsdag kväll.

En taleskvinna för polisen säger att hon inte kan kommentera uppgifterna eftersom en utredning pågår som bäst.

Nyhetsbyrån Belga rapporterar emellertid att mordet inte har kopplingar till kärnsäkerhet och att mannens passerkort inte har stulits. Belga hänvisar till en åklagare i Charleroi.

Ändrade planer

Derniere Heure rapporterade i förrgår att självmordsbombarna i Bryssel ursprungligen hade tänkt slå till mot en kärnkraftsanläggning, men att de ändrade planerna och tidigarelade dåden efter att polisen gripit misstänkta extremister i Bryssel.

I slutet av förra året hittade utredare en video där man övervakat en man med kopplingar till kärnkraftsindustrin i Belgien. Videoupptagningen hittades då utredare sökte igenom en bostad i anslutning till utredningarna kring terrorattackerna i Paris den 13 november.

Videon är enligt nyhetsbyrån Reuters flera timmar lång och visar ingången till ett hem i norra Belgien samt hur direktören för det belgiska kärnforskningsprogrammet kommer och går.