Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blatters baneman om Pertti Alaja: ”Både blind och döv”

Från 2016
Pertti Alaja, 2015.
Bildtext Pertti Alaja.
Bild: All Over Press

Den uppskattade skotske journalisten Andrew Jennings, som spelade en avgörande roll när Sepp Blatters fiffel avslöjades, kan inte tro att Pertti Alaja var ovetande om korruptionen inom Fifa.

Jennings har utrett korruption inom det internationella fotbollsförbundet Fifa länge och det var bland annat han som gav FBI de avgörande bevisen mot Concacafs boss Chuck Blazer.

Efter Blazer har flera fotbollspampar åkt fast för korruption, bland dem Fifas ordförande Sepp Blatter.

Bollförbundets ordförande Pertti Alaja sade sig i höstas vara ”förbluffad” över korruptionen inom Fifa och att uppgifterna kom ”så överraskande som något bara kan komma”.

Andrew Jennings, juli 2015.
Bildtext Andrew Jennings har skrivit flera böcker om korruptionen inom Fifa.
Bild: All Over Press

Jennings skrattar när han hör Alajas påstående. I en intervju för Helsingin Sanomat kallar Jennings Alaja – som jobbade för Fifa i början av 2000-talet – för ”både blind och döv”.

– Han jobbade för Fifa, men såg aldrig någonting. Han behöver hjälp. Allvarligt talat: Alaja måste ha vetat någonting och osat katt. Det är löjligt att han påstår sig vara ovetande, säger Jennings till HS.

Inga utmanare

Jennings säger inte direkt att Alaja är korrumperad, men anser inte att han är lämplig att leda ett nationellt fotbollsförbund.

Bollförbundet väljer ordförande i april – men Jennings önskan om ett byte på posten verkar inte uppfyllas. Orsaken är att Alaja saknar motkandidater.

I Helsingin Sanomats artikel förundrar man sig över hur tyst det varit kring valet efter att Alaja i november meddelade att han står till förfogande för en ny period.

– Det är svårt att föra någon diskussion eftersom ingen annan än Alaja anmält sig som kandidat, konstaterar Tammerforsdistriktets ordförande Kari Pansio till HS.

Diskussion om artikeln