Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-farsen fortsätter: två stall torpederade kvalkompromissen

Från 2016
Starten på Australiens F1-GP i Melbourne 2016.
Bild: Thomas Melzer / All Over Press

Det blir ingen återgång till det gamla tidskvalssystemet i formel 1-säsongens andra deltävling i Bahrain. Den risade reformen, som redan såg ut att slopas, får en ny chans.

Systemet där en förare faller bort var 90:e sekund i slutet av varje kvalskede visade sig vara en flopp. Framför allt det tredje och avgörande skedet misslyckades kapitalt när ingen bil gav sig ut på banan under de sista minuterna.

Efteråt kallade Mercedes stallchef Tofo Wolff reformen för ”skräp”, medan Yle Sportens expert Fredrik af Petersens beskrev det hela som ”ett fullständigt fiasko”.

Toto Wolff, stallchef för Mercedes.
Bildtext Bland annat Mercedeschefen Toto Wolff har ställt sig väldigt kritisk till det nya formatet.
Bild: EPA/HANS KLAUS TECHT

Efter tidskvalet i Melbourne satte sig stallcheferna ner och kom fram till enhälligt beslut: F1-kvalet återgår till det gamla formatet i följande tävling i Bahrain.

– Beslutet ska ännu bekräftas av F1-kommissionen, men jag skulle vilja se den som jublade efter gårdagens kval, sa Wolff då.

Två stall på tvären

Men tji fick Wolff och de övriga kritikerna. F1-mogulen Bernie Ecclestone och FIA:s ordförande Jean Todt var inte redo att slopa det nya formatet vad gäller det första och andra kvalskedet.

De kom istället med kompromissförslaget att utslagssystemet endast slopas för det tredje skedets del. Men det gick inte McLaren- och Red Bull-stallen med på, enligt motorsport.com.

Därmed kommer det nya kvalsystemet att få en ny chans när formel 1-säsongen fortsätter i Bahrain nästa veckoslut.