Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åsnan Ior trivs i Maxmo

Från 2016
Tessa Turtonen borstar åsnan Ior.
Bildtext Ior är Tessa Turtonens ögonsten. Men att bli borstad tycker han inte alltid om.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Sedan augusti bor åsnan Ior i familjen Turtonens stall i Maxmo. Genast Ior föddes på ett stuteri norr om Umeå visste Tessa Turtonen att Ior skulle flytta in hos dem.

- Det var ett beslut jag gjorde enbart med hjärta. Jag träffade Iors mamma ett par gånger och när hon blev dräktig följde jag med hennes dräktighetsperiod ganska intensivt via Facebook. När Ior föddes visste jag att det var min bebis, säger Tessa Turtonen.

Turtonen säger att de blev tillfrågade om de skulle kunna tänka sig en liten åsnehingst.

- Mitt svar till uppfödaren blev att jag inte vet hur jag har klarat mig utan en åsnehingst så här länge.

Ior har en egen agenda

Ior har nyss fyllt ett år och han är en självständig åsna. På det sättet säger Turtonen att uttrycket envis som en åsna stämmer.

- Han har sin egen agenda. Han vet vad han vill, vad han tycker om och inte tycker om. Det krävs lite mer övertalning om jag vill att han ska göra som jag vill än vad det krävs med våra hästar.

Tessa Turtonen borstar åsnan Ior.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Enligt Suomen aasiyhdistys, direkt översatt Finlands åsneförbund, finns det omkring 400 åsnor i Finland. För bara några år sedan fanns det bara 200 åsnor.

Förbundets ordförande Kaisa Määttänen säger att det blir allt vanligare med åsnor i Finland.

- Det finns få åsnor men det är ungefär lika lätt eller svårt att ha en åsna som att ha en häst, säger Määttänen.

Många är nyfikna på Ior

Tessa Turtonen säger att de inte gjort någon stor sak av att de skaffat en åsna eftersom Ior är så liten ännu och de håller ännu på och lär känna honom. Men tanken är att han ska kunna fungera som en terapiåsna när han blir stor.

- Folk har varit nyfikna och våra kunder som rider i vårt stall vill gärna stanna och umgås med honom en stund, säger Turtonen.

Turtonen säger att Ior får en att slappna av och vara i nuet.

- Alla borde ha en egen åsna för att stanna upp, lugna ner sig och vara närvarande här och nu.

Tessa Turtonen borstar åsnan Ior.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Gömde sig under hästsvansen

I början var Turtonens hästar lite skeptiska till Ior. När Ior ännu var ny i flocken kunde hästarna jaga honom lite vilket ledde till att Ior flydde under elstängslet och ut ur hagen. Men det har ändrat.

- Det är flocken som tar hand om honom. Vårt enda sto tog hand om honom och betedde sig som om han skulle ha varit hennes föl.

Turtonen säger att stoet beskyddade Ior om hingstarna kom för nära honom.

- I början när han var osäker gick han bakom någon av hästarna och gömde sig under hästsvansen.

Små åsnor i Finland

Åsnan Ior har inte en päls likt en vanlig häst. Han är hårig och pälsen känns mer som ett får än en häst.

- Det är en sträv päls som allt fastnar i. Men undertill har han riktigt mjuk och ullig päls, nästan som angora. Han håller sig definitivt varm. Han tycker inte om regn för då blir hans päls tovig men han har inga problem med att ligga i snön.

Enligt Finlands åsneförbund är en stor del av åsnorna i Finland små och har en mankhöjd på omkring en meter. Det är bara barn som kan rida på så små åsnor. Kaisa Määttänen uppger att trots att åsnorna är så små kan de gott dra en kärra som det sitter vuxna i.

En stor del av åsnorna som finns i Finland är sällskapsdjur och de fungerar bra som sällskap åt hästar och andra djur. En åsna går lätt upp i vikt och därför är det viktigt att vara noggrann med åsnans kost.

Diskussion om artikeln