Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruskiga läktarbilder från Nigeria – katastrof undveks

Från 2016
John Obi Mikel, VM 2014.
Bildtext John Obi Mikel kallade egyptierna för fuskare efter det kontroversiella kvitteringen. (Arkivbild)
Bild: All Over Press

En läktarkatastrof undveks när Nigeria och Egypten möttes i kvalet till de afrikanska fotbollsmästerskapen i Kaduna. Över 40 000 åskådare hade tagit sig till stadion vars kapacitet är 16 000.

Sett till bilderna är det otroligt att ingen skadade sig i fredagskvällens dust på Ahmadu Bello-stadion i Kaduna i nordvästra Nigeria.

Den officiella sittplatskapaciteten på arenan är 16 000 åskådare, men enligt The Guardian och flera andra medier följde över 40 000 människor med matchen från läktarna.

Eller inte bara läktarna, utan även från kameratornet, strålkastarmaster och så vidare.

Den senaste landskampen som spelades i Kaduna i juni slutade i kaos med flera skadade åskådare. Därmed beslöt myndigheterna att öppna portarna för samtliga intresserade – vilket med facit i hand inte visade sig vara ett särskilt vettigt beslut med tanke på säkerheten.

– Säkerhet och arrangemang stod tydligen inte högst på agendan, skriver den svenska ex-målvakten Rami Shaaban, med båda egyptisk och finsk härkomst, på Twitter.

– Nigeria straffas högst sannolikt av CAF (Afrikas fotbollsförbund), även om det inte inträffade några större incidenter, säger en myndighetskälla till news.com.au och fortsätter att straffet troligen är böter eller en varning.

Mikel beskyller egyptierna för fusk

Matchen kunde som tur genomföras utan olyckor, och Nigeria och Egypten delade till slut på poängen med siffrorna 1-1.

Obhenekaro Etebo gav hemmalaget ledningen men Egyptens stjärna Mohamed Salah kvitterade kampen på slutet – efter en kontroversiell situation.

Gästerna sparkade inte ut bollen trots en skada på Nigerias Godfrey Oboabona, utan fortsatte framåt och nätade. Det gillade inte den nigerianska lagkaptenen John Obi Mikel.

– Okej, man kan säga att vi borde ha varit mer fokuserade, men fair play är fair play. Det här är fusk. Det händer i Egypten, det händer överallt, sade Mikel enligt The Guardian.

Diskussion om artikeln