Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart stannar tågen vid Powerpark i Härmä

Från 2016
Härmä tågstation i vinterskrud
Bildtext Härmä tågstation vaknar snart till liv efter att ha varit nedlagd i tio år.
Bild: Yle/Mirva Ekman

Om ett år vaknar den nedlagda tågstationen i Härmä till liv när VR:s tåg börjar stanna där igen. Det är den växande turismen i Härmä och ivriga lobbare som lett till att tågstationen tas i bruk igen.

Det är tio år sedan det senast var någon verksamhet i tågstationen i Härmä. Nu har VR fattat beslutet att två av tågen som kommer söderifrån och två norrifrån kommer att stanna till på stationen från och med sommaren 2017.

Staden renoverar stationshuset

Till en början har VR lovat att tågen stannar i Härmä under tre somrar. Den renovering som stationshuset kräver kommer staden Kauhava att stå för. Det rör sig om omkring 750 000 euro i renoveringskostnader

- Man kan inte säga vi får tillbaka allt vi investerar, men en del får vi tillbaka i form av turisminkomster och skatteintäkter, säger stadsdirektör Markku Lumio i Kauhava.

Både Lumio och Powerparks vd Mikko Kiviluoma tror att tågen kommer att stanna i Härmä också efter att de tre åren har gått.

Gav inte upp

De som lobbat ivrigast för tågtrafiken är personer från staden Kauhava och lokala företagare men framför allt de som står bakom nöjesparken Power park.

- Ännu för två år sedan meddelade VR klart och tydligt att det ur deras synvinkel inte fanns någon anledning för tågen att stanna på den här stationen. Men i december kom det ett brev med det rakt motsatta budskapet, säger Lumio.

Vad var det som hände under de två åren som fick VR att byta linje?

- Det var ett effektivt lobbande som VR tog på allvar, de gjorde egna uträkningar och kom fram till att det här lönar sig, säger Lumio.

Härmä tågstationshus
Bild: Yle/Mirva Ekman

Kiviluoma på Powerpark är tacksam för det hårda arbete som staden och lokala företagare lagt ner för att få till stånd det här.

- Det visar på företagsamhet, att man inte ger upp. Det här ger oss oanade möjligheter att växa, säger Kiviluoma.

Det är bara tjugo kilometer till närmaste tågstation i Kauhava, vilket är orsaken till att VR la ner tågstationen 2006.

Text: Elina Kaakinen, Yle Pohjanmaa

Diskussion om artikeln