Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Björkbodas polstjärna gör allt för sina hästar: ”Det är en livsstil”

Från 2016
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Förra säsongens dressyrkomet vill uppåt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Anna von Wendt var årets komet inom finländsk dressyrritt ifjol. Nu siktar hon och hästen Denzel på nya framgångar.

”En sak är säker: Finland har ännu en ung ryttare som har rätt attityd för att göra den här sporten mer populär i landet. Inte bara genom framgång och sin personlighet, utan också genom en passion för hästar.”

Så avslutade Eurodressage sin beskrivning av Anna von Wendt – eller ”polstjärnan på uppgång” som de kallar henne – i sin långa artikel vid årsskiftet.

Orsaken till besöket i Björkboda på Kimitoön var enkelt: Anna von Wendt var fjolårets stora komet inom finländsk dressyr.

Anna von Wendt, Björkboda, 23.3.2016
Bildtext Anna von Wendt med trotjänaren Denzel.
Bild: Yle

von Wendt med hästen Denzel förbättrade sina poäng med åtta procentenheter, vilket är enormt mycket i dressyr, och steg upp som fyra i Finlands ranking. Året fick ett perfekt avslut med guld i inomhus-FM i november.

– Det blev bättre och bättre hela tiden och slutade med seger i hallmästerskapen, så det var ett riktigt fint åt. Bästa säsongen någonsin, säger von Wendt till Yle Sporten.

Skulle du kalla det ett genombrott på den nationella sidan?

– Den nationella, och kanske också den internationella sidan, eftersom det ändå blev flera placeringar i världscupen och också Helsinki Horse Show, svarar von Wendt.

Kan explodera ibland

I Helsinki Horse Show kom hon trea i friprogrammet (kür) med rekordpoängen 69,9 procent, medan Grand Prix-personbästat lyder 66,9 procent från vinterns segerrika inomhus-FM i Ypäjä.

I och med fjolårslyftet tog von Wendt steget upp i A-landslaget med den tyskättade valacken Denzel, som hon själv har skolat i snart tio års tid.

– Egentligen är ju hästarna toppidrottarna i den här grenen, medan jag i princip är deras personliga tränare, förklarar von Wendt från hästryggen medan Denzel utför sitt träningspass.

När träningen är över och intervjun tar vid ställer sig Denzel snällt bredvid sin ägare.

– Denzel är ganska lugn så här i vardagen, men sen kan den explodera ibland. Den har en ganska färggrann personlighet. Den tycker om att vara på tävling och när saker händer, beskriver von Wendt.

– Med tanke på dressyr är det bra att den rätta energin finns, det gäller bara att få ut den på banan. Men Denzel är en riktigt fin häst med många sidor.

Terhi Stegars, februari 2016.
Bildtext Terhi Stegars är för tillfället klar etta i dressyr i Finland.
Bild: Jacques Toffi / All Over Press

13-åriga Denzel har några goda år kvar och kan till exempel hålla god nivå i EM nästa år, men om Anna von Wendt vill delta i OS måste det ske med en yngre förmåga.

– Jag har sex hästar i träning hela tiden och två 8-9-åringar är riktigt lovande, säger von Wendt och fortsätter att talangfulla Frederik och Pitstop borde kunna komma upp på GP-nivå inom två år.

Fina förhållanden på hemgården

Med sina 30 år är Anna von Wendt långt ifrån en föredetting i dressyrkretsar – Kyra Kyrklund tävlade exempelvis i OS som 56-åring.

– Alltid säger man ju att det skulle vara jättefint att rida i stortävlingar under Finlands flagga och kanske det blir OS nån dag, vem vet. Det är det man önskat och haft som mål sen liten flicka, ler von Wendt.

von Wendt har det väl förspänt på hemgården i Björkboda på Kimitoön där hon även sköter om jordbruket och gårdens andra verksamheter. Gården har två stall, varav det ena är byggt i samband med en fullstor manege som stod klar ifjol.

Manegen, som stod klar 2015, i Björkboda hos Anna von Wendt, 23.3.2016.
Bildtext Faciliteterna i Björkboda är högklassiga med bland annat en fullstor manege.
Bild: Yle/Janne Isaksson

I åtta års tid vistades hon stora delar av vinterhalvåret i norra Tyskland, där hon tränade under den tyska landslagslotsen Jonny Hilberath, men nu håller hon för det mesta till i Björkboda.

– Det är förstås ganska långa resor ut till Europa och Norden, Björkboda är inte direkt mitt i universum, säger von Wendt med ett skratt.

Trivs bland hästarna

Tränaren Lilli Luoma kan följa med träningarna via ett videosystem som installerats i manegen. Sedan årsskiftet representerar von Wendt sin egen förening Björkboda Dressage och det mesta i livet cirkulerar kring hästarna.

– Nog kretsar allt kring hästarna, det är lite som en livsstil. Nog måste man hålla på med det helhjärtat, det är så mycket som krävs, konstaterar von Wendt.

Vad är det bästa med att syssla med hästar dag ut och dag in?

– Kanske det när man märker att både de och en själv utvecklas. Det är jätteroligt att se man kan hålla på med en häst i tio år och den bara blir bättre hela tiden, att utvecklas tillsammans.

– Och man får ju vara ute. Hästarna är fina djur och det är trevligt att hålla på med dem, så jag klagar inte, avslutar Anna von Wendt med ett brett leende.

Anna von Wendt, Björkboda, 23.3.2016
Bildtext I år vill Anna von Wendt få upp sina poäng närmare 70 procent.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Diskussion om artikeln