Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Man gripen för kyrkobranden i Ylivieska

Från 2016
Uppdaterad 28.03.2016 12:50.
Nyhetsvideor: Kyrkan i Ylivieska brann på lördagkväll - Spela upp på Arenan

En man som är född på 80-talet har gripits misstänkt för att ha tänt eld på träkyrkan i Ylivieska i norra Österbotten.

I går meddelade polisen på sin Facebook-sida att mannen hade erkänt, men det stämmer inte.

Enligt kriminalkommissarie Ari Rutanen som leder undersökningen har mannen bara medgett att han kan ha någon en andel i att kyrkan började brinna.

Mannen är hemmahörande i trakten. Det är inte klart hur han fick eld på kyrkan, som totalförstördes. Aamulehti var först med att berätta att den misstänkte inte har erkänt, trots allt.

Polisen har fått in en mängd ögonvittnesskildringar, men ber fortfarande om fler. Rutanen vill inte säga om polisen har fler än en misstänkt.

Mässa vid kyrkans ruiner

Församlingen i Ylivieska höll natten till söndagen en mässa vid kyrkans ruiner. 500 människor hade samlats till påskmässan, som ursprungligen skulle ha hållits inne i kyrkan klockan 23.

Församlingen ville ändå inte att den förödande kyrkbranden skulle hindra påskfirandet, utan samlades till mässa och minnesstund vid midnatt. Biskopen i Uleåborgs stift, Samuel Salmi, höll minnesstunden.

Kyrkan i Ylivieska brann upp
Bild: Jussi Leppälä

- Det är viktigt att man i lägen som dessa kan sörja tillsammans, säger stiftets informatör Jussi Leppälä. Känslan av gemensam sorg är mycket påtaglig, säger han. Kyrkan är mycket kär för församlingen, sedan många generationer.

Biskop Samuel Salmi säger att påskmorgonens budskap ändå inger hopp mitt i all bedrövelse: Kristus har segrat över det onda.

Ylivieska kyrka brinner den 26 mars 2016.
Bild: Yle

Branden var sannolikt anlagd

Träkyrkan i Ylivieska i norra Österbotten totalförstördes i branden på lördag kväll. Kyrkan uppfördes på 1700-talet. Polisen har gripit en man som misstänks för att ha anlagt branden.

Mannen har i de inledande förhören erkänt att han tänt eld på kyrkan, säger äldre konstapel Mikko Vuorio. Mannen greps i närheten av brandplatsen.

Larmet om branden kom cirka kl. 19.30. Enligt polisen i Uleåborg spred sig elden mycket snabbt. Branden förorsakade inga personskador.

Jourhavande brandmästare Harri Pyyhtiä säger att det var omöjligt att ta sig in i kyrkan eftersom branden var så kraftig.

Efter någon timme störtade kyrkans tak in, och också klockstapeln fattade eld och föll omkull.

Kyrkoherden i Ylivieska Timo Määttä säger att församlingen kommer att bygga en ny kyrka, eventuellt på samma ställe där den nedbrända kyrkan stod. Han säger att det kommer att hända i sinom tid.

Folkmassor störde räddningsarbetet

Ylivieskabon Väinö Vähäsarja kom till brandplatsen vid åttatiden på lördagkväll. Då flammade redan lågorna höga, men kyrkväggarna hade ännu inte rasat. Kyrktornet rasade ner en halv timme senare.

Enligt Vähäsarja var det så mycket folk på plats att brandmanskapet hade svårigheter att komma fram och sköta sitt jobb.

- Vägen som leder förbi kyrkan var full med bilar. Folk parkerade hur som helst, och vägen var helt stockad, berättar Vähäsarja.

Ett annat ögonvittne, Matti Kopa, intygar samma sak.

- Helt otroligt att ingen körde bort de nyfikna. Nu måste brandbilarna köra igenom folkhavet och mellan de parkerade bilarna.

Kyrkan i Ylivieska brann upp
Bild: Väinä Vähäsarja

Tidningen Kaleva rapporterade först om branden.

Se tidningen Kalevas bilder från branden.
Se Ilta-Sanomats video där kyrkans klockstapel faller

Ur Arkivet:Branden i Borgå domkyrka

Diskussion om artikeln