Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juha Mieto hyllar Thomas Wassberg, 60 år: ”En av de största”

Från 2016
Thomas Wassberg, 1978.
Bildtext Thomas Wassberg fyller 60 år i dag.
Bild: All Over Press

En av Sveriges alla tiders skidåkare Thomas Wassberg fyller 60 år i dag. Nu hyllar Juha Mieto, Torgny Mogren och Petter Northug legendaren.

15 kilometer klassiskt i Lake Placid 1980 tillhör vinter-OS-historiens mest omtalade tävlingar. Thomas Wassberg besegrar Juha Mieto med en hundradels sekund – en marginal som inte ens är möjlig i dagens skidtävlingar.

Expressen listar segern som Wassbergs mest klassiska ögonblick i karriären. Wassberg ville dela guldet med Mieto, men finländaren vägrade.

Juha Mieto, Thomas Wassberg och Ove Aunli efter 15 km (k), Lake Placid 1980.
Bildtext Den minimala marginalen mellan Juha Mieto (t.v.) och Thomas Wassberg (i mitten) på Lake Placids 15 kilometer ledde till en regeländring. Bronset i tävlingen gick till Ove Aunli.
Bild: All Over Press

Nu, drygt 37 år senare, gratulerar ”ärkerivalen” – som Mieto kallas – Thomas Wassberg på 60-årsdagen.

– Världens varmaste gratulationer! En finare och hederligare man och motståndare kan jag inte tänka mig. I skidhistorien tillhör Thomas de största, alldeles efter åkare som Sixten Jernberg och Veikko Hakulinen, säger Mieto till Expressen.

– Jag gratulerade Thomas redan förra veckan då vi träffades med Oddvar Brå i Norge, Oddvar blev ju nyligen 65. Nu välkomnar jag respektive herrarna i den riktiga veteranklassen, fortsätter 66-årige Mieto.

”Nu är bollen din, pojkjävel”

Thomas Wassberg vann sammanlagt fyra OS-guld under karriären och därtill sju VM-medaljer, varav tre av ädlaste valör. Hans betydelse för svensk skidåkning är stor.

– När jag kom till Åsarna var han en ikon och förebild för mig, en person jag som jag såg upp till. Det var väldigt värdefullt för mig att få börja min karriär tillsammans med honom, säger Torgny Mogren.

Åtta år yngre Mogren, som tränade och tävlade tillsammans med Wassberg, beskriver 60-åringen som ”lite bufflig” och bjuder på ett minne som visar hur Wassberg är som person.

– Jag skulle köra min första stafett i ett stort mästerskap och ville helst slippa köra den sista sträckan, men nu blev det så och jag var lite nervös. Men när Thomas kom in och växlade över till mig knackade han mig på ryggen och sa: "Nu är bollen din, pojkjävel!". Det var exakt så han var, burdus men med ett gott hjärta.

Thomas Wassberg, 1985.
Bildtext Thomas Wassberg är fyrfaldig olympisk mästare.
Bild: All Over Press

Även dagens skidkung Petter Northug passar på att hylla Thomas Wassberg i Expressens artikel.

– Jag ber att få gratulera på födelsedagen. Wassberg är ju en legendar. En innovativ och råbarkad femmilsmästare, säger norrmannen.