Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanders vann stort i Washington, Alaska och Hawaii

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders på valmöte i Seattle, Washington
Bildtext Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders på valmöte i Seattle, Washington
Bild: EPA/MATT MILLS MCKNIGHT

Vid nomineringsmötena i delstaterna Washington, Alaska och Hawaii utklassades Hillary Clinton av Bernie Sanders i demokraternas kamp om presidentkandidaturen. Ändå är Clintons försprång fortfarande mycket stort.

I både Washington och Alaska fick Sanders över 50 procentenheter fler röster än Clinton. Då 90 procent av rösterna i Hawaii var räknade ledde han också där med över 40 procentenheter.

- Vi har tagit in ordentligt på Hillary Clintons ledning, sade Sanders och enligt honom är det fullt realistiskt att han kan bli demokraternas presidentkandidat.

Där är det få politiska bedömare som håller med honom. Clintons försprång är fortfarande stort.

Efter Sanders segrar i Washington och Alaska hade nyhetsbyrån AP räknat ut att Clinton 1 234 delegater bakom sig mot Sanders 956 delegater. Om man räknar med de så kallade superdelegaterna, partiets mest inflytelserika medlemmar som får rösta hur det vill, så växer Clintons försprång till 1 703 delegater mot Sanders 985, enligt AP. Det krävs 2 383 delegater för att bli demokraternas presidentkandidat.

Svårt att skaka av sig Sanders

Det att Clinton ändå tycks ha så svårt att skaka av sig Sanders visar hennes sårbarhet. Unga väljare och liberala aktivister har inspirerats av Sanders och det finns frustration mot partietablissemanget också bland demokraterna.

- Den djupa södern är en väldigt konservativ del av landet. Nu när vi är på väg mot mer progressiva delar av landet så väntar vi oss att klara oss mycket bättre, sade Sanders i en intervju till AP.

Nästa primärval blir i Wisconsin den 5 april. Där vill Sanders demonstrera sitt stöd hos arbetarklassen. Kritiken mot frihandel är en central del av hans kampanj.

Sanders planerar också att kämpa hårt om New York den 19 april. Det skulle vara förödmjukande för Clinton att förlora i den stat som hon har representerat i senaten.

Diskussion om artikeln