Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IL: TPS-spelare polisanmälda efter svineriet

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Ilkka Pikkarainen slåss med Miro Aaltonen, TPS-Kärpät.
Bildtext Ilkka Pikkarainen (t.h.) fick matchstraff efter ett slagsmål med Kärpäts Miro Aaltonen.
Bild: Yle / Tomi Hänninen.

Tre spelare från ishockeyligalaget TPS har polisanmälts med anledning av förra helgens händelser i kvartsfinalmatchen mot Kärpät, rapporterar Iltalehti.

Det är sannolikt en åskådare som polisanmält Patrik Moisio, Ilkka Pikkarainen och Jonne Virtanen, som samtliga åkte på matchstraff i förra lördagens match mot Kärpät i Åbohallen. Moisio tilldelades de facto två matchstraff och slog alla tiders utvisningsrekord för en ligamatch.

Ligan bestraffade TPS och bötfällde klubben på 9000 euro. Moisio stängdes av i fyra och Pikkarainen i två matcher, och tränaren Ari-Pekka Selin därtill i en match.

– Polisanmälan har gjorts med anledning av den matchen. De ifrågavarande spelarna nämns, men de har inte direkt pekats ut som misstänkta för brott, berättar kriminalöverkonstapel Juha-Pekka Viitaniemi till Iltalehti.

Patrik Moisio, TPS-Kärpät, mars 2016.
Bildtext Patrik Moisio gick het förra lördagen.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

I polisanmälan ombeds polisen undersöka om spelarna gjort sig skyldiga till misshandel. Fallet leder knappast till åtal, menar Viitaniemi och syftar på flera liknande fall.

– Tidigare har situationer där spelare försöker provocera motståndare alltid ansetts höra till spelet. Och de som spelar ishockey har gått med på att de provoceras och ibland blir pucklade med handskar och klubba.

Även faktum att ligan redan delat ut straff för påhoppen talar emot ett åtal. Konceptet dubbel straffbarhet tillämpas inte i Finland, konstaterar Viitaniemi.

Kvartsfinalserien mellan TPS och Kärpät står för tillfället 3-2 till de regerande mästarna från Uleåborg. Följande match spelas i Åbohallen på måndag. Fyra segrar krävs för avancemang.

Diskussion om artikeln