Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Barkov jämförs med Pavel Datsiuk – ”Jag lever min dröm”

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Aleksander Barkov, mars 2016.
Bildtext Aleksander Barkov hyllas.
Bild: All Over Press

Aleksander Barkov har redan ett bra tag målats upp som en blivande storstjärna i NHL. Själv tar han berömmen med ro, men medger att jämförelsen med Pavel Datsiuk värmer.

Det var Florida Panthers erfarna målvakt Roberto Luongo som jämförde sin lagkamrat med Detroit Red Wings ryske stjärncenter i en intervju förra året.

– Han påminner mig mycket om Pavel Datsiuk. Sättet han skrinnar på och hanterar pucken och tar pucken av andra spelare, sade Luongo enligt Sportsnet.

– Jag tror inte han ännu vet hur bra han är. Det kommer att bli ganska skrämmande då han förstår att han kan vara en av de bästa i hela ligan.

Pavel Datsiuk, mars 2016.
Bildtext Pavel Datsiuk (t.v.) har tre gånger tilldelats Selke Trophy som NHL:s bästa defensiva forward.
Bild: All Over Press

I en intervju med nyhetsbyrån FNB kommer Barkov av sig när han får höra om Luongos beröm.

– Jättefint att höra att han sagt så. Han är ändå en av världens genom tiderna bästa målvakter och sett en hel del, säger Barkov.

Försöker njuta av varje sekund

Barkov, 20, valdes som tvåa i NHL-draften 2013 och har motsvarat förväntningarna i Florida. Denna säsong har han samlat 47 poäng (23+24) på 58 matcher och dessutom gjort ett styvt jobb i defensiven.

– Man får inte vara nöjd mitt under säsongen, eftersom belåtenhet gör att utvecklingen stannar av, säger Barkov vars Panthers toppar sin division efter lördagens seger över Tampa Bay.

– I det här skedet av säsongen måste man ännu kunna bättra på. Vi är på god väg mot slutspel och många viktiga matcher återstår att spela.

Aleksander Barkov, VM 2015.
Bildtext Barkov kommer att höra till Finlands viktigaste spelare i höstens World Cup.
Bild: All Over Press

Florida Panthers har under de senaste åren kravlat upp från bottenträsket till ett lag som tas på allvar. Tapparafostrade Barkov stortrivs i pantertröjan som han burit sedan hösten 2013.

– Jag lever min dröm. Varje dag, varje sekund försöker jag njuta av att spela och överlag vara här.

Diskussion om artikeln