Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Biskop Vikström: Kyrkor har stort symbolvärde

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Biskop Björn Vikström.
Bildtext Biskop Björn Vikström.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Jag känner med församlingen i Ylivieska. Det måste vara en väldig chock för dem att deras kyrka har brunnit ner.

Då en kyrka brinner väcker det både känslor och minnen. Biskop Björn Vikström drar paralleller till branden i Borgå domkyrka år 2006.

- Det var uppenbart att det var en tung och omvälvande händelse för Borgåborna, också för många sådana som kanske inte så regelbundet besöker kyrkan. Det är ett känt landmärke, förknippat med minnen från jular, påskar, konfirmationer och andra viktiga skeden i livet.

En man har gripits och har erkänt sig skyldig till branden i Ylivieska. Exaktare uppgifter har inte getts om hur och varför den flera hundra år gamla träkyrkan brann. Myndigheterna ger mera iinformation om branden på måndag.

Vad har rört sig i hans sinne?

- På samma sätt som jag sörjer med församlingen och människorna i Ylivieska så går tankarna naturligtvis också till den här mannen som då tydligen har tänt på. Vad har rört sig i hans sinne och på vilket sätt har han i värsta fall förstört sitt liv för en lång tid framåt genom den här handlingen? Det är tragiskt på många sätt, säger Vikström.

Björn Vikström vill inte spekulera i vad som ligger bakom den anlagda branden i Ylivieska. Klart är ändå att kyrkor har ett stort symbolvärde.

Om man vill protestera mot sin lokalförsamling, mot kyrkan i allmänhet, eller mot det kristna budskapet så kanske de tankarna eller de reaktionerna kanske riktas just mot kyrkobyggnaden, kanske också för att man vet att det är sådant som kommer att beröra människor, funderar Vikström.

Kyrkans värderingar provocerar

- Det har funnits en kritik mot kyrkans ledning och mot församlingarnas agerande där man har upplevt att kyrkan och församlingarna har varit alltför positivt inställda till de asylsökande och till att hjälpa dem på olika sätt. Kyrkan står för värden som solidaritet, människors lika värde oberoende av vem man är, hudfärg, läggning och så vidare, säger Björn Vikström.

Inom Borgå stift har responsen däremot varit mest positiv.

- Det allmänna intrycket är glädje över hur mycket människor har visat beredskap att ställa upp. Det här är bra att komma ihåg när man idag ofta sådär slarvigt generaliserande talar om att vi är så individualistiska och själviska. Tvärtom finns det många exempel på hur människor har ställt upp via församlingar, föreningar och spontant uppkomna Facebookgrupper.

- Inte vet jag om det i sig skulle provocera fram speciella reaktioner just nu, men det är klart att det är ett buskap som kan kännas obekvämt och provocerande för vissa människor.

Diskussion om artikeln