Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den nya världsettan i golf är i kanonform – trots diskbråck

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Jason Day är världsetta i golf.
Bildtext Jason Day är världsetta i golf.
Bild: All Over Press

Jason Day är ny världsetta i den senaste golfrankingen som publicerades på måndag. Australiern vann sin andra tävling i följd på söndag.

Day gick inte att besegra i World Tourens matchspelsmästerskap i Austin, Texas i USA. Efter tre segrar i gruppspelet vann han i tur och ordning över Brandt Snedeker, Brooks Koepka, Rory McIlroy och Louis Oosthuizen som han mötte i finalen.

Segern på World Touren kom bara en vecka efter att han vann den prestigefyllda PGA Tour-tävlingen Arnold Palmer Invitational.

Var nära att avbryta på grund av diskbråck

Det mest otroliga med Days seger i Austin var att han slog sina motståndare med en ond rygg. Day var tvungen att ställa sig på knä i sin första match på onsdagen mot Greame McDowell då ryggen höll på att gå i lås. Flera i Days team vädjade till honom att kasta in handduken, speciellt då årets första majorturnering US Masters spelas om två veckor.

Day kände ändå att han hade en chans att vinna tävlingen. Hans rygg fick terapeutisk behandling sammanlagt i ungefär tio timmar under tävlingsdagarna.

Nu gäller det att se till att ryggen håller på Augusta National om två veckor där Day jagar sin första seger i Masters. Den första majorsegern kom ifjol då han vann PGA Championship.

De tre musketörerna Day, Spieth och McIlroy

Jason Day gick om Jordan Spieth i världsrankingen där han ligger på första plats för tredje gången. 28-åringen var etta vid två olika tillfällen under hösten 2015 i samband med att han säkrade totalsegern på PGA-touren.

21-årige Spieth hade hand om rankingens första plats från och med början av november. Fjolårets vinnare i Masters och US Open var världsetta för första gången i augusti ifjol.

Den tredje som kämpar om världsrankingens första plats är nordirländaren Rory McIlroy. Han har legat som rankingetta i 95 veckor sammanlagt. Senast var McIlroy världsetta i september. Nu är han trea i rankingen.

Diskussion om artikeln