Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortsatt tufft inom fastighetsförmedlingen

Från 2016
Interiör från bostadsmässan i Kivistö 2015
Bildtext Långa försäljningstider och få bostadsaffärer överlag på marknaden i Vasa den senaste tiden, säger mäklare.
Bild: Yle/Petter West

Det är fortsatt tuffa tider på bostadsmarknaden i Vasa med omnejd. Över 80 mäklare kämpar på i området och ska dela på en kaka där det ibland säljs bara ett 60-tal bostäder. Men många tror på en liten ljusning till våren.

Normalt sätter ruljansen på bostadsmarknaden igång på allvar efter årsskiftet och senast till våren, men efter flera tuffa år kämpar många av mäklarfirmorna i Vasa fortfarande för att överleva.

En av dem som verkat länge i branschen är egenföretagaren Ingemar Tåg och han sticker inte under stol med att det har varit trögt.

- Hösten var jobbig och det stod fortfarande helt stilla i januari och februari. En bostad som tidigare skulle ha sålt på en månad tog ett halvår att sälja. Men med solen och takdroppet i mars vaknade folk tydligen till liv och just nu känns det nästan som förr, särskilt fritidsbostäder har intresserade köpare just nu, säger Ingemar Tåg.

Fastighetsförmedlare Ingemar Tåg
Bildtext Ingemar Tåg.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Enligt Tåg har fastighetsförmedlarna i Vasa haft flera år på sig att anpassa sina kostnader enligt läget på marknaden. De som har överlevt så här länge kanske gör det i fortsättningen också.

Så sent som i höstas gick ändå HK-kiintestökeskus i konkurs. Nyligen meddelade också en av stadens äldsta mäklarbyråer, SKV fastighetsförmedling att man stänger sitt kontor i Vasa och koncentrerar verksamheten till Seinäjoki.

- Det är enkel matematik. Här jobbar omkring 80 mäklare och när det görs ett 60-tal affärer per månad så det är alltid någon som blir utan månadslön då många i branschen jobbar på provision, säger Ingemar Tåg.

Hur klarade du själv de tuffaste månaderna?

- Vi som är egenföretagare får se till att ha sparpengar som man lever på under sådana här perioder, och det gjorde jag. Men skulle det ha fortsatt på samma sätt en längre tid hade det betytt katastrof, så visst känns det roligt nu när man gör affärer igen.

Bankerna ger lån igen

Enligt Ingemar Tåg finns det fler tecken på en ljusning inom bostadsförmedlingen, nämligen bankernas beteende.

- Vi hade en lång tid när bankerna gav avslag på många låneförfrågningar, men nu verkar de ha tagit sitt förnuft till fånga igen och sänker till och med marginalerna, det ger ett lyft, säger Ingemar Tåg.

Kaj Björndahl, vd vid fastighetsförmedlaren Asunto Björndahl, är övertygad om att bankerna har råd med en mer givmild linje.

- Det märks tydligt att bankerna är mindre restriktiva nu och det tror jag de kan vara, bostadslånekunder hör till de trognaste kunder en bank kan ha, säger Björndahl vars firma går rätt bra just nu.

- Läget är klart bättre än för ett år sedan och just nu söker vi fler mäklare till företaget.

Björndahl vågar sig på att rekrytera eftersom kundernas beteende har förändrats.

- Vi ser att kunderna är modigare än på länge, säger Kaj Björndahl.

Ingemar Tåg håller med, men inte till hundra procent:

- Den som har jobb och känner sig säker på jobbet vågar nog göra bostadsaffärer, men har man samarbetsförhandlingar på arbetsplatsen eller annars känner sig osäker, då sitter man stilla i båten. Inte kan vi blunda för läget i landet, säger Ingemar Tåg.

Vid mäklarfirman Annala & Kurtén säger Johanna Kurtén att hon är trött på pratet om de svåra ekonomiska tiderna.

- Det är inte lama, inte nu längre. Det var riktigt tufft för två år sedan, men i år har vi haft ett mycket bättre år och det finns nog kunder för den som orkar jobba seriöst, säger Johanna Kurtén.

Nationell statistik pekar på en svag uppgång i bostadspriserna vad gäller egnahemshus. Under fjolårets sista kvartal steg priserna på egnahemshus med 1,1 % jämfört med samma period året innan. För lägenheter i radhus eller höghus syntes en svag nedgång i priserna nationellt, visar siffror från Statistikcentralen.