Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkte "Hattmannen" har släppts i Bryssel

Från 2016
Uppdaterad 29.03.2016 08:03.
Ny video visar misstänkt terrorist på Zaventem - Spela upp på Arenan

Dödssiffran efter terrorattentaten i Bryssel steg till 35 på måndagen. På eftermiddagen släpptes den man som av medierna utpekats som "hattmannen" på övervakningsvideon från flygplatsen.

Efter att fyra människor avlidit på sjukhus, meddelade det belgiska hälsoministeriet att dödssiffran efter attackerna hade stigit till 35. Utöver de 35 dog också tre självmordsbombare i attentaten mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel.

I sällskap av de två självmordsbombarna som dog på flygplatsen Zaventem har övervakningsbilder visat en tredje man med mörk hatt, glasögon och vit jacka. På måndagen släppte polisen en ny, litet längre video med "hattmannen". Polisen sade sig vilja ha hjälp med att identifiera mannen.

Belgiska medier har tidigare rapporterat att "hattmannen" med stor sannolikhet är Faycal Cheffou - den man som polisen kallat "Faycal C".

Faycal C var redan gripen och formellt anklagad för terrordåd, förberedelse till terrordåd och för att ha ingått i en terrororganisation.

Enligt en del mediespekulationer har han vägrat att tala och polisen behövde därför hjälp med att binda honom vid övervakningsvideon och attentatet på flygplatsen.

Stort bakslag för myndigheterna

Sent på måndag eftermiddag lät den belgiska åklagarmyndigheten meddela att "Faycal C" släpps i brist på bevis.

Också om polisen aldrig officiellt bekräftat att "Faycal C" är den tredje misstänkte attentatsmannen på flygplatsen, så var "Faycal C" den ende som hittills formellt åtalats för terrordåden i Bryssel.

Att han nu släpps på fri fot och tydligen inte har något med terrordåden att skaffa kan knappast ses som annat än ett stort bakslag för de belgiska myndigheterna.

Och "hattmannen" är tydligen fortfarande spårlöst försvunnen.