Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya uppgifter om terrorplaner mot Turkiet och Europa

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Brottutredare på explosionsplatsen i Istanbul den 19 mars 2016.
Bildtext Brottsutredare i Istanbul den 19 mars 2016.

Det kommer nya uppgifter om jihadiströrelsen Islamiska statens planer på attacker i Turkiet och i Europa.

Enligt Sky News har IS bland annat långtgående planer på att attackera judiska barn i förskolor och skolor i Turkiet.

Med hänvisning till underrättelsekällor i Turkiet rapporterar Sky News att IS har långtgående planer på att inom den allra närmaste framtiden slå till mot judiska skol- och förskolebarn i Turkiet.

Det troligaste målet är synagogan i Beyoglu-distriktet i Istanbul. I anknytning till synagogan finns också ett judiskt center och en skola.

Den här informationen ska den turkiska säkerhetstjänsten ha fått från högt uppsatta IS-medlemmar som greps i Gaziantep i förra veckan.

Israeler uppmanas lämna Turkiet

Redan i går uppmanade Israel alla sina medborgare att "så snart som möjligt" lämna Turkiet, på grund av konkreta hot om förestående terrordåd.

Förra veckans lördag utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning på gågatan Istiklal i Istanbul. Tre israeliska turister och en iranier dödades i attentatet.

Länge varnade många bedömare Turkiet för att landet tog hotet från IS på allvar, eftersom regeringen ser kurderna och PKK-gerillan som sin huvudfiende.

Turkiet har anklagats för att direkt stödja militanta islamister i Syrien och låta IS-krigare ta sig in och ut ur Syrien utan att på allvar försöka stoppa den här trafiken som pågått genom Turkiet.

IS-ledare i strategimöte

IS har nu förlorat över 30 procent av det territorium som rörelsen kontrollerade i Irak och Syrien sommaren 2014. IS har pressats allt hårdare av kurdiska, amerikanska, irakiska, syriska och ryska styrkor.

Terrorattentaten i Paris och Bryssel har medfört varningar om att IS kan ha flyttat fokus mot Europa på grund av förlusterna i Irak och Syrien.

En rapport i fredags i brittiska The Guardian bekräftar de farhågorna.

Med hänvisning till två IS-medlemmar som tidningen säger sig ha varit i kontakt med så rapporterade tidningen om ett möte som IS-ledare ska ha hållit i en småstad nära Raqqa i Syrien nio dagar före Paris-attentaten.

Där ska de ha diskuterat sin nya strategi och europeiska mål.

IS-ledarna på det här mötet ska ha varit nöjda med att de nu skickat IS-krigare tillbaka till sina hemländer i Europa för att bilda "sovande terrorceller" och slå till mot europeiska huvudstäder vid tillfälle.

Storbritannien svåråtkomligt, Belgien enkelt

Fem länder hade lyfts fram som särskilt intressanta på mötet i Tabqah: Italien, Belgien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Storbritannien bedömdes som intressant men svårast att komma åt. Belgien som enkelt. Spanien ska också ha nämnts, men mötet hade inte ansett Spanien som lika intressant som de övriga fem länderna.

IS-ledarna ska också ha konstaterat att europeiska samhällen är mycket sårbara och försvagas snabbt inför terrorattentat. De ska också ha drömt om att IS-attacker kunde utgöra ett hot för EU och till och med för försvarsalliansen Nato.

Diskussion om artikeln