Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Barns rätt till mor- och farföräldrar inte alltid självklar

Från 2016
Uppdaterad 11.04.2016 15:48.
Barn sitter vid pulpet och ritar.
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

När arga vuxna skiljer sig kan kontakten till hela den andra förälderns släkt brytas, skriver en olycklig farmor. Hon har inte sett sina barnbarn på över åtta år.

Det har gått mer än åtta år sedan den då ensamstående mamman plötsligt kapade kontakten till farmor. Efter det har farmor flera gånger försökt få kontakt med de två barnbarnen, men utan resultat. Hur det går med de kort och paket hon fortsatt skicka till de två vet hon inte, men hon antar att de aldrig når fram.

- Det borde vara barnens självklara rätt att få träffa mor- och farföräldrar, men det är det inte, säger farmodern, som tillägger att hon vet att hon inte är ensam om att sörja förlorade barnbarn.

Spotlight kommer nu att börja samla ihop flera historier och därefter göra en kartläggning av hur det kan se ut då föräldrar skiljs och hamnar in i bittra konflikter.

Uppdatering 31 mars: Ungefär 30 000 barn går varje år igenom en skilsmässa mellan föräldrarna. I mer än 80 procent av fallen blir mamma efter det här närföräldern. År 2009 rapporterade Rättspolitiska forskningsinstitutet att antalet vårdnadstvister som når tingsrätterna fördubblats på tio år. Då var de över 2 000 fall per år och situationen har inte märkbart förändrats sedan dess. Parterna som strider är i de flesta fall mamman, eller barnens närförälder, och pappan, eller barnens distansförälder, och de bråkar mest om vårdnaden och om barnens boende.

Föreningen Pappor för barn har uppskattat att två tredjedelar av skilsmässobarnen i olika grad mister kontakten med sin andra förälder, i de flesta fall pappa. Det här sker dels genom umgängesarrangemang där pappan försätts i offside som helgförälder och dels genom strider där barnen helt kan berövas både pappa och hans släkt, det vill säga också sina farföräldrar så som i tipsarens fall.

En undersökning av barnpsykiater Jari Sinkkonen 2008 bekräftar att skilsmässor uttryckligen drabbar pappans relation med barnen. De värs­ta uppskattningarna för fram att så många som 35 procent av skilsmässobarnen har liten eller ingen kontakt alls med sin pappa, eller med hans släkt.

skilsmässa original
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Uppdatering 11 april: Justitieministeriet håller på och förbereder en lagändring.

Det är den över trettio år gamla lagen angående vårdnad om barn som nu ska förnyas. Ministeriet kartlägger som bäst förändringsbehoven.

Det är möjligt att även andra än far- och morföräldrar kan få juridisk rätt att träffa barnen. I den nuvarande lagen är det alltså bara föräldrarna som kan få rätt att träffa barnen. Utredningsarbetet ska vara klart till sommaren.

Vi efterlyser fortfarande era berättelser!

Vill du dela med dig av dina erfarenheter kan du göra det per e-post till jeanette.bjorkqvist@yle.fi, eller per telefon till 0505619141.

I de berättelser som publiceras kommer vi att anonymisera detaljerna.

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Diskussion om artikeln