Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Det här är Snapchat - en liten guide i att snappa

Från 2016
Uppdaterad 27.08.2016 19:52.
Snapchat-bild (gjord av Claudia Rybin/X3M)
Bild: Yle/Claudia Rybin

Snapchat används av hela 100 miljoner människor dagligen. Vet du vad chattjänsten går ut på? Dina barn vet antagligen, och efter att du läst den här texten vet du också.

Snapchat har blivit ett snabbt sätt att förmedla olika känslor och händelser. Man skickar "en snap", som är en bild eller en video som man fångat snabbt med telefonen och kombinerat med text eller grafik. Också mottagaren lever i stunden och kan se meddelandet bara en viss tid.

Kanske knäpper man en snap på en hagelskur som överraskar en på vägen hem eller på sitt morgonkaffe. En kortvarig känsla eller tokig grej som inte kräver en omfattande förklaring.

Tre sätt att kommunicera

Det kan vara svårt att greppa Snapchat. Det kan dels bero på den själva applikationen, där man kommer åt samma funktion på olika sätt. Men i grund och botten går tjänsten ut på de här tre sakerna:

Ett meddelande eller en snap, som är en bild eller video som försvinner när mottagaren tagit del av den. Man kan skicka samma snap till en eller flera vänner. Meddelandet raderas automatiskt och kan i princip därför innehålla något mer personligt - så tänker åtminstone många unga, även om det självklart går att ta en skärmdump av innehållet.

När man sveper till vänster från huvudvyn med kameran kommer man till de meddelanden som andra har skickat.

En snap.
Bildtext En snap kan se ut till exempel så här.
Bild: Yle/Nanna Stenberg-Gustafsson

En story kan bestå av en eller flera snaps, eftersom storyna lagras för ett dygn. Dem kommer man åt när man sveper till höger från huvudvyn.

Det går att chatta på tumanhand genom att gå till vänster från vyn med enskilda meddelanden. Också här är idén den att meddelandet försvinner så fort man går ur chattvyn.

Hitta dina vänner på Snapchat

Det enklaste sättet att använda Snapchat är att ta del av andra användares innehåll. Det förutsätter givetvis att man följer andra på Snapchat.

Hitta vänner genom att svepa ner från huvudvyn med kameran eller genom att trycka på spökikonen högst upp. Du kommer till din profil och kan ställa in en egen profilbild, se vem som har lagt till dig som vän eller lägga till vänner själv.

Det finns olika sätt att hitta nya vänner. Man kan söka på användarnamn, leta bland sina kontakter eller söka fram bekanta som befinner sig i närheten (bekanta i din närhet ser också dig när de gör den geografiska sökningen). Snapchat vet automatiskt vem som har appen på sin telefon och föreslår sådana kontakter. Om det här känns problematiskt kan man alltid skanna sin väns Snapcode, det vill säga hålla sin kamera framför spökikonen på vännens mobiltelefon.

Snapchat-bild OBS PÅ NANNA STENBERG ANVÄND INTE
Bild: Yle/Nanna Stenberg-Gustafsson

Snapchat används allt mer i promotionssyfte och många kändisar har tagit till sig Snapchat som kommunikationskanal. De publicerar material som vem som helst kan ta del av.

Det viktigaste är att veta användarnamnet på den man vill följa, annars kan det hända att man följer fel person. Popstjärnor och andra kändisar uppger ofta vad de heter på sina webbsidor.

Man kan ta del av en story helt enkelt genom att klicka på den i Stories-vyn. Rör man vid rutan kommer man vidare till nästa snap i storyn. Man måste alltså inte se hela storyn utan kan gå igenom den fort om man vill.

En snap ser man på samma sätt, man trycker på den i snapmenyn. Tidikonen uppe till höger visar längden på meddelandet.

Kanske knäpper man en snap på en hagelskur som överraskar en på vägen hem eller på sitt morgonkaffe.

Så skickar du en snap

När man själv vill skapa ett Snapchatmeddelande kan man börja med att ta en bild. Öppna Snapchat och knäpp en bild med den runda knappen. Vill man göra en video håller man inne knappen och en röd cirkel visar längden på klippet.

Man kan zooma in och ut på skärmen genom att knipa med fingrarna och dubbelklickar man på skärmen kan man enkelt hoppa mellan vanlig kamera och selfiekamera. Ett bra sätt att till exempel lägga till en reaktion till något man upplever.

Man kan också lägga till rolig grafik på sina bilder. Rikta kameran mot ditt ansikte och tryck fingret mot skärmen en längre tid. Snapchat försöker känna igen konturerna på ditt ansikte och erbjuder efter det olika grafiska element att lägga till.

Den här grafiken följer dina ögon och din mun automatiskt och lägger till exempel till en nos, öron och en animerad tunga på bilden. Allt detta kan du ha med i din snap.

Snapchat-bild OBS PÅ NIKO ANTIN ANVÄND INTE
Bild: Yle/Niko Antin
Snapchat-bild OBS PÅ NIKO ANTIN ANVÄND INTE
Bild: Yle/Niko Antin

En bild säger mer än tusen ord men när det känns så kan man lägga till text och olika meddelanden på sina Snapchat-bilder. Innan du skickar ut en snap eller en story uppenbarar sig tre ikoner i höger kant på skärmen. Fyrkanten lägger till olika emojier, som man kan flytta eller ändra storleken på. T-ikonen lägger till text, som man också kan flytta på enligt behag. Med pennan kan man rita eller skriva med fri hand på bilden.

Man kan dessutom lägga till olika filter. Svep från höger till vänster för att få fram och ändra filtren, eller för att lägga till plats eller klockslag. Man kan också sakta ner eller snabba upp en video genom att svepa på skärmen - eller spela upp den baklänges. Håller du ett finger på rutan samtidigt som du sveper med ett annat kan du lägga till flera effekter samtidigt.

Liksom med andra sociala medier är det också med Snapchat viktigt att veta vem som kommer åt dina meddelanden.

När du är nöjd med din snap kan du ännu ställa in hur länge den ska synas för mottagaren. Du väljer tiden med hjälp av klockan nere till vänster.

Klicka sedan på pilen nere till höger och välj vem du vill skicka meddelandet till. Du kan också välja att göra snapen till en story, som syns för alla dina vänner i ett dygns tid. Dina vänner kan se storyn hur många gånger de vill, till skillnad från en snap som syns bara en gång.

Vem kan se mina meddelanden?

Liksom med andra sociala medier är det också med Snapchat viktigt att veta vem som kommer åt dina meddelanden. Det här kan man kolla i sina inställningar som finns på profilsidan. Klicka på spöket och efter det på kugghjulet uppe till höger.

Kolla punkterna "Who can ... Send me snaps" och "View my story". Här kan du välja om vem som helst eller bara dina vänner kan se din story. Dessutom kan du blockera enstaka vänner.

Flicka med mobiltelefon och hörlurar.
Bild: CC0/Jan Vašek

Observera att anvisningarna gäller för Snapchat på Iphone-telefoner. Andra versioner kan fungera på lite olika sätt.

Niko Antin
Ursprungstexten på Kungskonsumentens webbplats.

Diskussion om artikeln