Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu är rätt tid att beskära äppelträden

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 10:09.
Äppelträdsbeskärning - Spela upp på Arenan

Hortonom Malena Jordas rekommenderar att man beskär sina äppelträd på vårvintern. Döda grenar och kvistar som skaver mot varandra lönar det sig att ta bort.

Våren är här och som trädgårdsinnehavare har man en del att stå i för att få allting i skick inför sommaren. Hortonom Malena Jordas är i full färd med att klippa bort kvistar på ett äppelträd då Yle Östnyland träffar henne i Mörskom.

– Det är en riktigt lämplig tid att beskära äppelträd just nu. På vårvintern är det enklast att beskära träden eftersom man ser grenarna allra bäst.

Malena Jordas beskär ett äppelträd.
Bildtext På vårvintern har träden ännu inga löv som skymmer sikten.
Bild: Yle/Stefan Paavola

När trädets knoppar börjar spricka ut kan man riva i dem av misstag, så därför är det bäst att beskära trädet på vårvintern. Alternativet är sent i oktober när löven fallit av.

Trädet hon håller på att beskära har en del överlopps kvistar och ger mer blad än frukt. Med en glesare krona har frukterna en bättre möjlighet att växa.

Grenarna skalas av en efter en, men man behöver ändå inte vara orolig för att man ska få en dålig äppelskörd.

– Årets skörd påverkas inte av beskärningen eftersom anlagen bildats redan på hösten. Skörden påverkas mest av pollineringen. Vissa år är bättre äppelår än andra.

Grenar ska inte skava mot varandra

När man beskär äppelträd ska man börja med döda kvistar och sådana grenar som ser ut att må dåligt.

– Kvistar som skaver mot varandra och växer inåt mot kronan ska man också ta bort, säger Malena Jordas.

Malena Jordas beskär ett äppelträd.
Bildtext Döda grenar ska bort.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Ibland är höjden på träden utmanande. Om trädet är över 10 meter högt måste man ha en stege för att kunna klättra omkring.

Tappar kan orsaka röta

Man kan absolut beskära sina äppelträd själv men en del saker är bra att undvika. Man kan inte kapa av en gren mitt på stammen och tro att resultatet blir bra. Dessutom ska man inte heller lämna tappar så att det kommer in röta i stammen, säger Malena Jordas.

– Jag beskär på ett sådant ställe att grenkragen blir snygg. Trädet växer över såret av sig självt och då behövs inte mögelmedel. Ett par år tar det och sedan har såret vuxit fast.

Malena Jordas beskär ett äppelträd.
Bildtext Man kan lämna en centimeter kvar av grenen.
Bild: Yle/Stefan Paavola

På trädstammen kan man hitta ställen som beskurits och en yta växt över såret på stammen. Om man lämnat en flera centimeter lång tapp på trädet växer hålet inte igen och då finns det en öppen port in till trädstammen. Då kan trädet drabbas av problem.

– Man ska inte heller skära av kvisten för nära stammen, utan lämna cirka en centimeter kvar av grenen.

Diskussion om artikeln