Fiskburgare av blandad fisk
Hamburgare med sting blir det när man blandar heta smaker och utsökt lokal fisk. Vi gör burgaren på blandad fisk, på det här sättet tar man enkelt tillvara allt man får som fångst.
Fiskburgare av blandad fisk
Mängd: 6 personer
Ingredienser
- 600 gram (g) filead blandad fisk - som mört, id, braxen, gädda
- 1 gul lök - finhackad
- 1 äggvita
- 1 röd chili
- 2 deciliter (dl) grädde
- 1 lime - endast skal
- 1 ingefära - tumstorlek
- 0.5 kruka koriander
- salt
- olja - , smör till stekning
- 0.5 gurka
- 1 salladshuvud
- 30 gram (g) jäst - (Hamburgerbröd)
- 2 deciliter (dl) vatten - (Hamburgerbröd)
- 0.25 deciliter (dl) honung - (Hamburgerbröd)
- 1 tesked (tsk) salt - (Hamburgerbröd)
- 3 deciliter (dl) ekologisk speltsikt - (Hamburgerbröd)
- 3 deciliter (dl) ekologisk speltfullkorn - (Hamburgerbröd)
- 40 gram (g) rumstempererat smör - (Hamburgerbröd)
- ägg till pensling - (Hamburgerbröd)
- sesamfrön - (Hamburgerbröd)
- 1 äggula - (Jordnötsmajonnäs med lime)
- 1 lime - (Jordnötsmajonnäs med lime)
- 2 deciliter (dl) jordnötsolja - (Jordnötsmajonnäs med lime)
- 1 matsked (msk) sesamolja - (Jordnötsmajonnäs med lime)
- 0.5 deciliter (dl) saltade rostade jordnötter - (Jordnötsmajonnäs med lime)
Instruktioner
Fiskbiff av blandad fisk
Svetta löken lätt i kastrull.
Grovmal fisken i en köttkvarn tillsammans med chili, ingefära och lök. Kyl färsen och ställ in grädden i frysen en stund.
Slå kall färs med äggvita, iskall grädde, rivet limeskal och finhackad koriander. Med kall grädde binds färsen och biffarna håller ihop bättre. Smaka av med salt.
Forma hamburgare och stek i olja och smör på låg värme för att ge fin färg. Baka i ugn 120c tills biffarna stiger lite, ca 7-8 minuter, eller till en innertemperatur på ca 70c.
Servera burgare i hembakt hamburgerbröd med gurka, sallad och jordnötsmajonnäs.
Hamburgerbröd, 10 st
Blanda alla ingredienser i matberedare, låt jäsa i bunken 1 timme.
Baka ut till runda hamburgerbröd, platta till dem lite, låt jäsa på plåt en halv timme.
Pensla med ägg och strö med sesamfrön. Baka i 200c ca. 10-15 minuter, tills bröden är klara.
Jordnötsmajonnäs med lime
Mixa äggula, limeskal, limejuice och lite salt. Montera i olja.
Smaka av med sesamolja.
Avsluta med att blanda i hackade jordnötter.

