Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Actionfilmer fällde kommunismen

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 08:24.
Chuck Norris vs. Communism
Bildtext I Rumänien hungrade man efter västerländsk film. Dramatiserad scen ur Ilinca Calugareanus dokumentärfilm Chuck Norris VS Communism.
Bild: Vernon films

Med en schysst actionrulle kan man förändra världen. På 80-talet dubbade rumänskan Irina Nistor 3000 amerikanska filmer och fick diktatorn Ceausescu på fall.

På 80-talet var Rumänien ett dystert land. Landets enväldige diktator Nicolae Ceausescu höll landet i ett järngrepp med hjälp av den ökända statspolisen Securitate. Gränserna var stängda, fattigdomen stor, men värst var ändå det andliga klimatet som istället för tolerans och åsiktsfrihet bjöd på misstänksamhet och en skev personkult.

Men mitt i den gråtrista vardagen dök i början av 80-talet plötsligt en apparat och en kvinna som skulle förändra samhället och rentav åsidosätta diktatorn. Apparaten var en VHS-spelare och kvinnan dess virtuosa användare.

När actionhjältarna kom till Rumänien

I Ilinca Calugareanus dokumentärfilm Chuck Norris VS Communism kan man ta del av ett stycke unik nutidshistoria. I korthet handlar filmen om Irina Nistor som på 80-talet fick i uppdrag av den gåtfulle herr Zamfir att dubba amerikanska filmer till rumänska. Filmerna hade han smugglat in i landet – övervägande amerikanska actionfilmer där Chuck Norris, Sylvester Stallone och Jean-Claude Van Damme räddade den fria världen från ondskefulla skurkar eller med sin företagsamhet och vilja visade att ingen förtryckande ideologi kunde stoppa individen från att förverkliga sina drömmar.

Att dubba filmer

På 80-talet var Rumänien på många sätt ett isolerat land, inte minst var språkkunskaperna i engelska synnerligen begränsade. Därför måste de illegalt smugglade filmerna dubbas. Valet föll på Irina Nistor, som hade en medfödd gåva att simultantolka filmerna till rumänska. I praktiken gick översättningsarbetet till på följande sätt: i skymningen anlände Irina Nistor till herr Zamfirs hus i vilken källaren inretts till studio, hon laddade VHS-spelaren med kvällens första film och började översatte i flykten alltmedan en separat magnetofon tog hennes tolkning på band.

Scen ur filmen Chuck Norris VS Communism
Bildtext Dramatiserad version av Irina Nistors verksamhet
Bild: Kevin Williams/ Vernon films

En pålitlig guide

Vanligtvis dubbade Irina sju filmer under en enda natt. Hon gjorde alla rösterna, de kvinnliga så väl som de manliga. Särskilt avancerat var det inte alla gånger, men inlevelse och humor hade hon och den rumänska publiken som samlades hos någon bekant för att titta på Rambo eller Flashdance, lärde sig att älska den ljusa rösten som handfast vägledde dem genom handlingen. Via video tog Irina Nistor de svältfödda rumänerna med sig till USA där allting var stort och färgrant: bilarna, husen, frisyrerna och matvaruavdelningarna.

Filmens makt

Trots att de privata visningarna föregicks av hemlighetsmakeri och försiktighetsåtgärder, hände det att Securitate gjorde tillslag för att konfiskera så väl filmer som apparatur. Också herr Zamfirs illegala verksamhet tilldrog sig makthavarnas intresse, men i takt med att intresset för de västerländska filmerna växte, ökade också herr Zamfirs inkomster för försäljning och distribution till den grad, att han på 80-talet var en av landets rikaste personer och för det mesta kunde muta sig ur knepiga situationer.

Scen ur filmen Chuck Norris VS Communism
Bildtext Den illegala videodistributionen gjorde Zamfir rik. Dramatiserad scen ur Ilinca Calugareanus dokumentärfilm.
Bild: Kevin Williams/ Vernon films

Drottning Nistor

Videodistributionens okrönta drottning var ändå Irina Nistor som oförtröttligt dubbade film efter film. Hennes rekord under en natt var tio filmer och sammanlagt blev det ca 3000 filmer under de aktiva åren under 80-talets senare hälft. Själv hade hon ingen aning om att hennes insats skulle få landets diktator i gungning och kommunismen på fall. Irina Nistor älskade helt enkelt filmerna och sitt jobb att leva sig in i de olika karaktärerna som spelades av t.ex. Julia Roberts, Sylvester Stallone eller Chuck Norris.

Den rumänska översättaren som Irina Nistor som illegalt dubbade ca 3000 amerikanska filmer
Bildtext Irina Nistor besökte filmfestivalen i Haag.
Bild: Yle/Petter Lindberg

Oväntade hjältar

Ilinca Calugareanus Chuck Norris VS Communism är en av de finaste dokumentärfilmerna jag sett på länge. De skickligt dramatiserade sekvenserna från 80-talet fångar tristessen och det hopp som de västerländska filmerna tände. Kommentarerna som de rumänska videofantasterna levererar i nutid, vittnar om hur viktigt det var för dem med ett titthåll ut i världen. Vi visste att Rambo och Chuck Norris gjorde slarvsylta av kommunister på filmduken, men att de även gjorde det i verkligheten – vem hade trott det?

Diskussion om artikeln