Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasper Björkqvist: "Visst är det dystert"

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Kasper Björkqvist på Blues A-junior träningar 11.2.2016
Bildtext Kasper Björkqvist tvingas se sin moderklubb gå i konkurs.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Esbokillen Kasper Björkqvist valde att inte spela för sin moderklubb i ligan i år eftersom det hade satt käppar i hjulen för hans college-drömmar. Nu lutar det mot att han aldrig på seniornivå kommer att få bära sin kära Blues-tröja.

För Esbokillen Kasper Björkqvist kom beskedet om Blues konkurs inte som någon överraskning. Hans lag, A-juniorerna, kan ändå ännu vinna en FM-titel för ett dödsdömt klubbmärke.

Yle Sporten ringde upp Kasper Björkqvist kort efter beskedet om att Blues konkurs blir verklighet.

– Visst blir man fundersam och samtidigt dyster. Hur kan det komma sig att landets näststörsta stad inte klarar av att bära upp ett ligalag i ishockey, frågar sig juniorvärldsmästaren lakoniskt.

Han är själv skadad i väntan på en axeloperation, men har rest runt med sitt lag, A-juniorerna under det slutspel som kulminerar med FM-finalerna mot Ilves.

FM-finalerna för A-juniorer, spelschema

  • 31.3 - Ilves - Blues kl 18.30
  • 2.4 - Blues - Ilves kl 19.30
  • 3.4 - Ilves - Blues kl 18.30 (vid behov)

– Inte kan jag säga att vi gått och tänkt på situationen desto mer, vi har mest fokuserat på vårt egna arbete. Samtidigt har vi snackat om att vi har möjligheten att vinna något stort som de sista förvaltarna av klubbens fina arv, konstaterar Björkqvist.

Han säger själv att han i praktiken vuxit upp kring hallen och Esbo Blues. När de egna träningarna var över sprang pojkarna till hallen för att se på herrmatcherna.

– Jag har egentligen bara burit två tröjor under hela min hockeykarriär: Esbo Blues och Finlands landslag, konstaterar Björkqvist.

Han räknar också med vemod upp de tränarnamn som han fått spela under i Esbo. Namn som Tero Lehterä, Juha Ikonen och Timo Hirvonen hör alla tid Blues-legender. Den sistnämnda har till och med sin tröja hängande uppe i taket i hallen i Esbo intill Jere Lehtinens tröja.

– Det har varit fint att notera hur fansen har följt med oss under resan och stött oss i slutspelet, säger Björkqvist som själv trots sin skada kommer att följa med den första finalen för A-juniorer i Tammerfors mellan Ilves och Blues.

I medlet av april skall han igen besöka USA för att slutligen kartlägga sina alternativ inför college-studierna som inleds till hösten.

Det var också college-studierna som gjorde att den duktige Björkqvist valde att inte spela ligahockey för Blues i vinter, även om han kunde ha gjort det.

Nu verkar det som om han aldrig kommer att göra det.