Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Europamästaren Peter Huldin: Jag håller på med BJJ tills jag fyller 70 år

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 10:27.
Peter Huldin, Hangon Hyrskyt, EM i BJJ
Bildtext Peter Huldin säger att BJJ kräver tankearbete.
Bild: Yle/ Christoffer Westerlund

Hangöbon Peter Huldin vann EM-guld i brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) i februari. Han har sysslat med BJJ i dryga 15 år och säger att han tände för sportgrenen redan på sin första träning.

Peter Huldin som gästade Sportmåndag har sysslat med boxning, kickboxning, judo och karate. Vid sekelskiftet stiftade han första gången bekantskap med brasiliansk jiu-jitsu.

- Joakim Bergman och Tony Bäckman från Hangon Hyrskyt hade varit på ett BJJ-läger i Sverige och när de kom hem så bad de mig med.

Först var Peter Huldin en aning skeptisk till tanken att börja med brasiliansk jiu-jitsu.

- När jag hörde om dräkter och allt det så funderade jag. Men efter första träningen var jag fast i BJJ.

Brasiliansk jiu-jitsu är en mångsidig sportgren, säger han.

- Kondition, styrketräning och hjärngymnastik. Allt finns i ett paket.

Han säger att BJJ kräver en hel del tankearbete.

- Till varje teknik finns en motteknik. Har man ett grepp om motståndaren gäller det att sakta jobba sig framåt och få motståndarens stödpunkter ur balans.

Sedan ska man sakta söka ett bättre läge. Det gäller att tänka vad man gör så att man inte kör sig slut, säger Huldin.

EM-guld i fel klass

Hangon Hyrskyts Peter Huldin vann egentligen Europamästerskapet i fel åldersklass.

De övriga deltagarna i Masters 5-klassen där Peter Huldin vann EM-guld var fem år yngre. Han säger att det var en risktagning att delta i den klassen och inte i klassen Masters 6 där deltagarna skulle ha varit i samma ålder som den 56 år gamla Hangöbon.

- Jag hade sett några deltagare på videoklipp och tänkte att jag kan lyckas om jag har en bra dag. Om jag inte skulle ha klarat mig, skulle jag ha kunnat säga att de andra var yngre än jag, småskrattar Peter Huldin.

Det är inte så vanligt att vi kollar in varandra på förhand. Nu ville jag göra det för att veta lite vilken nivå tävlingarna möjligen har, säger han.

Inga slag eller sparkar

Brasiliansk jiu-jitsu är en kampsport som har börjat som självförsvar. I BJJ ingår lås, nedtagningar och sweeps. Slag och sparkar är inte tillåtna.

- I den här åldern skulle jag inte kunna syssla med en sportgren där man får slå och sparka, säger Peter Huldin.

Svart bälte inget självändamål

Efter prisutdelningen vid EM-tävlingarna fick Peter Huldin det bruna bältet i BJJ. Då han vann EM-titeln hade han ett purpurfärgat bälte.

Det svarta bältet är det högsta bältesvärdet i BJJ. För Peter Huldin är svarta bältet följande bältesvärde att sträva efter.

Att hela tiden försöka få ett bälte av högre rang är enligt honom inget självändamål.

- Det är roligt att få det där bältet, men det får inte vara den enda motivationen man har då man tränar. Det nya bältet kommer när det kommer, man kan inte gå och fundera på den saken hela tiden.

Peter Huldin säger att det nog kommer att ta en tid innan han kan få det svarta bältet.

- I BJJ kommer inte de här bältena i samma takt som i många andra kampsporter. I vissa andra kampsporter kan man få svarta bältet på några år, säger han.

Fortsätter länge ännu

Nyblivna Europamästaren Peter Huldin har absolut inga planer på att sluta med BJJ.

- Då mina barn frågar när jag tänker sluta, brukar jag säga att jag nog håller på tills jag fyller 70 år. Sedan kan jag börja spela schack.

Han har inställt ett vagt sikte på VM-tävlingarna i Las Vegas i USA.

- Tanken malar på i mitt huvud, men i år blir det inte av. Kanske jag kunde slå två flugor på en smäll nästa år, besöka Las Vegas och tävla i VM.

Diskussion om artikeln