Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Sexualupplysningsserien "Sex på kartan"

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
animation med två personer
Bildtext Den animerade sexualupplysningsserien "Sex på kartan".

Sex på kartan är en animerad sexualupplysningsserie på sju avsnitt. I serien bekantar vi oss närmare med människans anatomi och begrepp som förälskelse, sex, onani och preventivmedel. Serien lämpar sig för högstadiet och uppåt.

Vad räknas som sex?

I det här avsnittet går vi igenom vad egentligen räknas som sex och ritar upp en sexkarta. Det finns en massa olika namn för sex. Är hångla att ha sex, eller kramas? Vi bekantar oss dessutom med de olika sexuella läggningarna och vad de egentligen betyder.

Hälsokunskap - Vetamix: Sex på kartan: Kartan - Spela upp på Arenan

Den här gången handlar det om könen. Könsorganen ser olika ut från person till person. Man kan säga att de är lika personliga till utseendet som våra ansikten. I detta avsnitt går vi igenom hur människans könsorgan är uppbyggda och vad som sker med dem då vi blir sexuellt upphetsade. Vi får veta vad utlösning och orgasm egentligen är. Sist men inte minst lär vi oss om mens och menscykeln.

Hälsokunskap - Vetamix: Sex på kartan: Könen - Spela upp på Arenan

Nu ska det handla om förälskelse. Man kan inte rå för vem man blir förälskad i, och ibland kan man bli kär i sin kompis. Hur ska man gå till väga då?

Hälsokunskap - Vetamix: Sex på kartan: Förälskad - Spela upp på Arenan

Tänk om man fick kyssar till läxa? Det här avsnittet handlar om att kyssas.

Hälsokunskap - Vetamix: Sex på kartan: Läxan - Spela upp på Arenan

I det här avsnittet får vi veta mera om onani. Det finns en massa olika namn för onani och svaren på frågorna hur, när och var är helt olika från person till person. Viktigast är att onani är helt normalt och oskadligt. Men räknas onani som sex?

Hälsokunskap - Vetamix: Sex på kartan: Onani - Spela upp på Arenan

Kärlek är inget skydd. Kondomen är det vanligaste preventivmedlet och det enda som skyddar mot könssjukdomar. Det finns många frågor kring användning av kondom, och en del av dem besvaras i detta avsnitt. Förutom kondom och andra preventivmedel finns ett akut p-piller som förhindrar graviditet efter oskyddat samlag.

Hälsokunskap - Vetamix: Sex på kartan: Preventivmedel - Spela upp på Arenan

Slidkransen är samma sak som mödomshinnan. Men vad är det för något egentligen? Och blöder alla tjejer vid sitt första samlag? Det ska vi få svar på i det här avsnittet.

Hälsokunskap - Vetamix: Sex på kartan: Slidkransen - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln