Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Karhugruppens tidigare överkonstapel misstänks för flera grova brott

Från 2016
Ärm på polisuniformen.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

En tidigare överkonstapel från Helsingforspolisens beredskapsenhet, den så kallade Karhugruppen, misstänks för flera olika brott, bland annat grovt tagande av muta. Förundersökningen är nu klar.

Han misstänks för bland annat för grovt tagande av muta, grovt missbruk av tjänsteställning, grov förskingring, bokföringsbrott, skjutvapenbrott och brott mot tjänsteplikt. Det meddelar åklagarämbetet i Östra Nyland.

Utöver polisen är en ledare för ett företag misstänkt för bland annat grovt givande av muta, två grova skattebedrägerier, två grova bokföringsbrott och grovt skjutvapenbrott. Också tre andra personer som inte är poliser är misstänkta.

Överkonstapeln misstänks också ha fått förmåner för över 150 000 euro i samband med affärerna.

Förundersökningen inleddes i februari i fjol. Överkonstapeln misstänks ha varit inblandad i införskaffningen av material till Karhugruppen från företaget i fråga trots att han har varit jävig. Det införskaffade materialets totala värde har enligt åklagarämbetet varit över 400 000 euro.

Affärerna har pågått under åren 2006-2012. Överkonstapeln misstänks också ha fått förmåner för över 150 000 euro i samband med affärerna.

Helsingforspolisen har dessutom införskaffat två fordon av företaget för ett värde av över 300 000 euro.

Polisen hittade över tio skjutvapen som saknade tillstånd i företagets lokaler i samband med förundersökningen. En del av dem var automatvapen.

De misstänkta bestrider största delen av åtalen.

6 000 sidor förundersökningsmaterial

Polisen hittade över tio skjutvapen som saknade tillstånd i företagets lokaler i samband med förundersökningen. En del av dem var automatvapen. Överkonstapeln misstänks i sin tur för olaglig förvaring och innehav av vapen och patroner.

Överkonstapeln misstänks också ha förskingrat över 15 000 euro av en förening och ett aktiebolag som han hade varit verksam i.

Överkonstapeln misstänks också ha förskingrat över 15 000 euro av en förening och ett aktiebolag som han hade varit verksam i.

Det finns totalt 6 000 sidor förundersökningsmaterial.

Både överkonstapeln och företagsledaren var häktade i nästan en månad under förundersökningen.

Den misstänkta överkonstapeln är 56 år gammal och har jobbat många år som polis. Han avsattes från sin tjänst när brottsmisstankarna uppdagades.

Jussi Virkkunen Yle Helsinki.

Diskussion om artikeln