Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Digitaliseringen räddar inte ekonomin

Från 2016
Uppdaterad 29.03.2016 17:02.
Kai Inkinen, it-konsult på Futurice
Bildtext Vi måste veta vad vi vill uppnå med digitaliseringen - och det gör vi sällan, säger Kai Inkinen, it-konsult på Futurice
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Att automatisera och digitalisera tjänster betonas av både politiker och företagsledare som en möjlig räddning för Finland. Mycket görs bakvänt , och om vi inte fokuserar på satsningarna riskerar Finland att bli på efterkälken.

Smidigare processer, enklare byråkrati – och samtidigt nya affärsmöjligheter för våra företag. Det är utmålade visioner som digitaliseringen ska leda till. Den offentliga sektorn ska spara resurser medan nya affärsmöjligheter föds för våra företag.

Men allt tal om den tekniska utvecklingen har utmynnat i väldigt lite konkret.

- Det känns som om digitaliseringen är ett mantra som vi förväntar oss att ska lösa alla våra problem, utan att vi tänkt ut vilka problem det ska lösa och för vem, säger Kai Inkinen som är It-konsult på Futurice

Digitalisering ett mantra

Inkinen säger att digitaliseringen är ett naturligt steg för alla tjänster. Att ta datorer till hjälp för att försnabba processer och spara resurser är rätt tänkt. Den tekniska utvecklingen möjliggör att många saker görs smidigare. Men att automatisera processer och flytta tjänster till nätet kan inte ha som enda syfte att spara pengar – vilket det ofta utmålas som.

Digitaliserar vi för sakens skull, eller löser vi problem?

Kai Inkinen

- Många söker efter möjligheter att minska på kostnaderna och funderar på vad som kan digitaliseras för att effektivera sin verksamhet. Men det saknas ofta en tanke huruvida det finns någon beställning på tjänsten. Det viktigaste är att det digitaliseras, säger Inkinen lite ironiskt.

Det finns både goda och dåliga exempel på hur digitalisering förverkligats. Inkinen tycker själv att exempelvis Folkpensionsanstalten och Skatteförvaltningen lyckats väl med sina övergångar till digitala tjänster. Men samtidigt finns både banklösningar och biljettbokningssystem som blivit svårhanterliga och som kan kräva hjälp från ett datastöd. Då sparas varken tid eller resurser.

För få företag förstår

Men regeringen förväntar sig också att företagen ska bli stora vinnare på digitaliseringen. Den femte generationens mobilnät där Nokia hunnit långt är ett exempel. Också automation av fordonstrafiken och användningen av big data – alltså stora informationsmängder - för att utveckla nya tjänster för både offentligt och privat bruk ses som en stor möjlighet.

Företagarna i Finlands Kartläggning visar att 16 000-18 000 företag räknar sig som orienterade mot digitalisering. De flesta av dem finns i huvudstadsregionen och de flesta är ganska nygrundade firmor.

- Men inom en verkligt stor del av företagen inser man inte själv hur man kan dra nytta av utvecklingen. Det här är en så total förändring, att man inte kan låta den gå förbi, säger Mika Tuuliainen, som är ansvarig för digitaliseringsfrågor på Företagarna i Finland.

Mycket måste göras

Han är nöjd över att regeringen betonar digitaliseringen bland sina spetsprojekt, då 100 miljoner euro öronmärks för utvecklingen för en treårsperiod. Men även om statlig draghjälp behövs, är det företagen själva som måste inse vad de kan göra.

- Det kan handla om att nå ut till nya kundgrupper, höja sin profil utåt, förbättra sin affärsmodell – ja det hur många saker som helst. Och någonstans måste man börja, men det är framför allt företagen själva som måste vidta åtgärder, säger Mika Tuuliainen.

Tuuliainen ser till skillnad från Kai Inkinen inga tecken på att företagen ogenomtänkt går in för digitala satsningar.

Digitaliseringen måste likt all business utgå från affärsmässiga idéer.

Mika Tuuliainen

- Nog finns förståndet med när de satsar på digitaliseringsprocesser. Men företagen som gör det är till stor del utpräglade it-bolag med data som businessidé. Men här borde ingen lämnas utanför, så det borde sprida sig till alla branscher, som kunde hjälpa flera företag att internationaliseras, säger Tuuliainen.

Digitaliseringen inte saliggörande

Kai Inkinen håller med om att det finns goda möjligheter. Men att Finland historiskt hållit hög profil inom datakunnandet ger inte längre något försprång. Grannländerna har redan åka förbi oss i utvecklingen och vi kan inte längre tro att digitalisering som sådant ska rädda utvecklingen i Finland.

- Digitaliseringen kan lösa några problem, men långt ifrån alla. Vi måste förstå varför vi har de problem vi har. Det går inte att skrapa på ytan och lösa enbart aktuella problem, säger Kai Inkinen.

Diskussion om artikeln