Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vi spränger Instagram-myterna

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Instagram uppdateringar artikelbild
Bildtext Vi spränger myterna.
Bild: Malena Holmström/Yle

Ta det lugnt, det är inte så illa som du tror!

Ryktena om dagens stora och kryptiska Instagram-uppdatering har knappast undgått någon flitig some-användare. Många har befarat att uppdateringen vänder hela Instagram upp och ner. Tänk om ingen av dina följare kommer längre att se de fantastiska bilderna du tagit på dina exklusiva kulinaristiska mästerverk och solnedgångar som bara syns från ditt sovrumsfönster? Ta det lugnt, så illa är det inte. Vi listar myterna och förklarar hur det står till, på riktigt.

1. Idag, 29.3.2016, förändras hela Instagram

Nej. Det enda som förändras idag är vädret, som också Heiko Hebig, anställd på Instagram, skrev på sitt konto igår.

Också Instagrams officiella Twitter-konto försäkrar oss om att inget händer med flödet just nu och att de lovar att meddela när förändringar sker.

Ryktesspridningen har ändå en gnutta sanning i sig. Tidigare i mars publicerade Instagram ett blogginlägg där de berättar att användarna går miste om närmare 70 procent av bilderna personen de följer publicerar. Det låter inget vidare, va? Därför ska Instagram faktiskt testa ett nytt sorts flöde och ett nytt sätt att presentera innehåll. Det kommer ändå att ske någon gång inom de kommande månaderna, inte idag.

2. De kommande förändringarna betyder att vi bara ser de populäraste inläggen

Nja… Hur exakt algoritmen kommer att bete sig vet vi ännu inte. Det vi däremot vet är att bilderna i ens flöde kommer att prioriteras enligt någon sorts relevans, likt Facebooks algoritm som efterliknar våra analoga sociala relationer (det är vi ju alla tacksamma för!). Det blir dessutom ingen kalldusch, Instagram kommer att testa sig fram försiktigt. Relevansen kan bygga på bland annat hur nära du är en viss användare, hur mycket du gillat eller kommenterat, hur användare nära dig beter sig, hurdana bilder du sökt och hurdana bilder du själv laddat upp. Möjligheterna är många.

3. Nya uppdateringen kräver 500 notifikationer för att du ska hänga med i andras inlägg

Nej. Du behöver inte ställa in ditt konto på något speciellt sätt för att fortsätta se dina kompisars inlägg. Allting som brukat dyka upp i ditt flöde kommer att fortsätta göra det, så glöm notifikationsmanin som pågår som bäst. Tankesättet här är följande: Om du ser bara 30 procent, alltså ungefär en tredjedel av bilderna personen du följer publicerar, kan det lika bra vara den bästa tredjedelen först. Alla de andra fantastiska kattbilderna följer nog sen, misströsta inte.

Varför bryr sig Instagram?

Bland annat pengar. Det faktum att du går miste om en massa bilder kan vara olönsamt för Instagram. Ju mer du reagerar på innehåll, desto mer pengar kan de göra genom att sälja annonser. Och hur reagerar du mest och använder appen allt oftare? Om du ser sådant du gillar. Givetvis vill de också att du som användare har den bästa möjliga upplevelsen då du använder Instagram.

Du kan läsa mera om förändringarna i svenska some-gurun Emanuel Karlstens blogginlägg och i Instagrams blogginlägg.

Hur är det med dig, vill du se Instagram-inläggen i kronologisk ordning eller i den ordning som är mest relevant för dig?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln