Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

MTV: Övermedicinering vid Hemmet och Kuppis sjukhus

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2016 09:27.
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Bild: Yle/ Nora Engström

Servicehuset Hemmet i Åbo och G1-avdelningen på Kuppis sjukhus pekas ut för vanvård och övermedicinering. Hemmets föreståndare Ann-Mari Backman blev väldigt överraskad då hon läste anklagelserna.

- Jag hade aldrig trott att vi skulle bli utpekade, säger Backman. Jag upplever att vi ger bra och kvalitativ vård, som strävar till att alla pensionärer på Hemmet ska ha ett så aktivt, innehållsrikt liv som möjligt.

Tv-kanalen MTV skrev på tisdagen om en Åbobo med Alzheimer, som först vårdades på servicehuset Hemmet, men då han blev aggressiv skickades han till G1-avdelningen på Kuppis sjukhus. Han fick psykmediciner och hölls fastbunden i ett kallt rum. Tillståndet blev därför sämre.

Enligt Hemmets föreståndare Ann-Mari Backman är det ytterst sällan man skickar vidare någon pensionär.

- Vår strävan är att ingen skall behöva fara till sjukhus, säger Backman, men om så är nödvändigt, så är det i samråd med läkare. Akuta situationer, om pensionären exempelvis får en stroke eller hjärtinfarkt, sänds till jouren.

"Jobbar för att ingen ska behöva vara rädd"

Enligt hustrun, som är intervjuad av MTV, fanns det ingen orsak att ge den dementa mannen så starka mediciner, utan de gavs enbart för att Hemmet ville ha patienter som sitter snällt i sina stolar. Hustrun gick inte heller med på att mannen skulle flyttas bort från Hemmet, men det gjordes då hon var bortrest.

På Kuppis fick mannen enligt MTV slutligen lunginflammation, så att han måste tas in på Åbo stadssjukhus. Där minskade man på psykmedicinerna, och mannen började bli sig själv igen.

Hemmets föreståndare Backman säger att hon inte kan kommentera enskilda fall. På avdelningen Rosenhemmet finns 15 pensionärer, och man jobbar för att ingen ska behöva vara rädd, att alla ska få ha ett tryggt och bra liv.

- Vi har ett bra samarbete med vår egen läkare, säger Backman, och vi samarbetar med alla pensionärers egna, privata läkare när det gäller medicinering och vård som den anhöriga vill att läkaren ska ta ställning till.

Flytt av klient sista alternativet

Hemmets läkare Terhi Vörlund-Wallenius kan inte heller kommentera enskilda fall. Enligt henne händer det ytterst sällan att klienter skickas vidare från Hemmet till Kuppis. Några andra alternativ för aggressiva klienter finns inte då avdelning G1 vid Kuppis är den enda slutna psykogeriatriska avdelningen i regionen, förklarar Vörlund-Wallenius.

- Orsaken till att en patient flyttas är alltid antingen aggressivt eller våldsamt beteende eller till exempel stor självmordsrisk. Senast en patient flyttades till Kuppis från Hemmet var för fem år sedan.

Enligt Vörlund-Wallenius försöker man hålla kvar klienten på Hemmet så länge som det är möjligt. Aggressivt beteende förebyggs med både vårdmässiga åtgärder och medicinering. Hemmet kan också alltid konsultera en psykiater, psykogeriatriker eller neurolog vid behov.

Hustrun säger till MTV att hon berättar om fallet efter att hon läst om avslöjandena tidigare i vinter vid Kuppis sjukhus, och hon önskar att ingen annan ska råka ut för samma sak.

MTV:s artikel om mannen med Alzheimer hittar du här.

Diskussion om artikeln