Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Östhandeln tvingade regeringen till nya prioriteringar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
S:t Petersburg
Bildtext Sankt Petersburg
Bild: Yle /Riku Kaminen.

Den finsk-ryska handelskommissionen hade på tisdagen i S:t Petersburg sitt första möte på ordförandenivå sedan år 2013. Enligt utrikeshandelsminister Lenita Toivakka har den finländska regeringen omvärderat vikten av bilaterala diskussioner med Ryssland.

– Det är mycket viktigt att diskussionen om våra länders handelsrelationer fortsätter och att vi försöker hålla vårt bilaterala samarbete på en hög nivå. Nåt som dagens möte var ett bevis på, konstaterade utrikeshandelsminister Lenita Toivakka.

– Vi hade en bra diskussion här i S:t Petersburg, sa hon. Det är betydligt lättare att fortsätta dialogen efter det här mötet.

Lenita Toivakka (Saml)
Bildtext Lenita Toivakka
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Minister Toivakkas främsta budskap till sina ryska kolleger var att finländska företag önskar att den ryska lagstiftningen skulle vara mer förutsägbar och att spelreglerna borde vara lika för alla företag.

Rysslands ordförande i kommissionen är vice-premiärminister Dmitrij Kozak. Kozak är med på både EU:s och USA:s personliga sanktionslista på grund av Rysslands annektering av Krim.

Tidigare har Finland ansett det vara ett problem att just Kozak leder kommissionen. Men nu har den finländska regeringen omvärderat situationen.

– I dagens läge anser vi att det är nödvändigt och viktigt att upprätthålla bilaterala relationer med direkta samtal, och våra handelsrelationer är en del av helheten, sa minister Toivakka.

– Men det här måste ske i harmoni med EU:s sanktionspolitik, betonade hon.

Nya förslag

Den finsk-ryska handelskommissionen har inte mötts på ordförandenivå de senaste två åren. Kommissionens uppgift är att utveckla handelsrelationerna mellan Finland och Ryssland, förbättra investeringsklimatet och kontakterna mellan ländernas företag.

– Möten på ordförandenivå leder till att våra handelsrelationer både breddas och intensifieras, sa minister Dmitrij Kozak till nyhetsbyrån Ria.

Rysslands vice-premiärminister Dmitrij Kozak.
Bildtext Dimitrij Kozak
Bild: /All Over Press

Finlands export till Ryssland har minskat dramatiskt de senaste åren. Ifjol var minskningen 32 procent. De främsta orsakerna till nedgången är sanktionspolitiken och Rysslands ekonomiska kris.

För tillfället finns det omkring 600 finländska företag med verksamhet i Ryssland. Den finska exporten består främst av maskiner och utrustning, kemiska produkter samt papper.

– Vi är beredda att föreslå för finska företag en rad projekt där finska varumärken kan börja tillverkas i Ryssland, sa minister Kozak. Vi hoppas att det här blir nåt intressant för våra finska vänner.

Finlands handelskommission med Ryssland är inte en unik företeelse. Även andra EU-länder har liknande arrangemang. Andra länder har också i år arrangerat liknande möten med Ryssland, nu senast Frankrike, Österrike och Belgien.

På tisdagens möte i S:t Petersburg kom man överens om ett nytt möte senare i år, även det på ordförandenivå.