Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sommarstängt bb upprör i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
baby på besök hos rådgivningen
Bildtext Unge herr Söderholm föddes på Borgå bb i februari. Nu är han på rådgivningsbesök hos hälsovårdaren Carola Bäckman.

Under sex veckor håller förlossningsavdelningen sommarstängt på Borgå sjukhus. På barnrådgivningen är många kommande föräldrar förargade över pausen.

Gossen Söderholm är fem veckor gammal. På Fredsgatans rådgivning i Borgå ska han nu mätas och vägas. Det hörs att han inte helt är med på noterna. Han är född på Borgå bb.

- Jag var supernöjd med den service och behandling vi fick där, säger mamma Alexandra Ek. Nästan alla talar svenska på förlossningsavdelningen.

Den lilla gossen Söderholm har lite ont i magen. Hälsovårdaren Carola Bäckman kollar reflexerna. De funkar bra.

babykläder
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Stängt från midsommaren

De senaste veckorna har hon tvingats komma med dåliga besked till många blivande föräldrar. Förlossningsavdelningen på Borgå sjukhus har stängt från midsommaren fram till den första augusti.

- Uppgifterna om sommarstängt på bb har väckt kraftiga reaktioner och många frågor. Det är nog en stor besvikelse, säger Bäckman.

Många av frågorna har hon ännu inget svar på.

- Vi vet inte ännu vilket eller vilka sjukhus i Helsingfors som tar emot våra förlossningar i sommar. Många av farhågorna handlar just om den långa rutten och om möjligheten att få tala svenska.

skötbord
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Samma problem efter årsskiftet

Tillsvidare berör sommarpausen omkring 90 kommande förlossningar.

- De får tyvärr nu vara med om det som alla blivande föräldrar troligtvis blir tvungna att uppleva efter årsskiftet, då förlossningsavdelningen stänger för gott, säger Bäckman.

Själv är hon inte alls glad över att Borgå bb troligtvis dras in.

- Det är förvånansvärt många klienter som tar upp just språkfrågan med oss. Att få tala svenska i förlossningsrummet upplevs som väldigt viktigt.

Alexandra Ek håller med.

- Jag hoppas nog att Borgå bb får fortsätta. Servicen var väldigt personlig där. Till stora enheter vill vi nog helst inte om det blir flera barn.

Diskussion om artikeln