Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inför fotbollsligan 2016: SJK – guldet går till den stabila uppstickaren

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
SJK:s Simo Valakari är ett av de hetaste tränarnamnen inom fotbollen i Finland.
Bildtext Simo Valakari är ett av de hetaste tränarnamnen i Finland.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag - från botten till toppen - inför seriestarten den andra april. Redaktionen förutspår att SJK vinner mästerskapet.

SJK:s framfart till den finländska fotbollens elit har varit imponerande. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt. Nu gäller det att försöka upprepa bragden som regerande mästare – samtidigt som ett intressant Champions League-kval väntar i sommar.

SJK har förnyats relativt mycket men inte om man jämför med HJK. De regerande mästarna har dessutom fått in de flesta av sina nya spelare tidigare än den värsta konkurrenten. SJK torde vara mer samspelt i april än HJK, även om HJK var starkare när lagen möttes i en träningsmatch i Spanien.

Värvningen av Alexei Eremenko junior är utan vidare ett av ligans mest intressanta under vintern. Eremenko är en av ligans bästa och mest underhållande spelare. Om han blir en guldvärd tillgång eller en belastning för laget kan bli avgörande. I år sätts Simo Valakaris tränarkunskaper på prov kanske mer än någonsin tidigare.

Sportens uppskattning om placering 2016
1:a (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)

Ligaplaceringarna under 2010-talet
2015: 1:a
2014: 2:a
2013: 1:a i division 1 -> avancemang
2012: 2:a i division 1
2011: 1:a i grupp C i division 2 -> avancemang
2010: 5:e i grupp C i division 2

Mästerskap
1 (2015)

Tränare
Simo Valakari (sedan 2012)

Bästa målskytt ifjol
14 mål - Akseli Pelvas

Nya spelare i laget
Youness Rahimi (HIFK), Jarkko Hurme (Odd BK, Norge), Aleksis Lehtonen ((JJK), Alexei Eremenko jr (FF Jaro), Matej Hradecky (TPS), El-Hadji Kane (CD Ferriolense, Spanien), Abdoulaye Meite (Ross County, Skottland), Matti Klinga (HJK)

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Akseli Pelvas (Falkenbergs FF, Sverige), Marco Matrone (Ilves), Juho Lähde (VPS), Cedric Gogoua (Partizan, Serbien), Pavle Milosavljevic (Ilves), Allan (lån från Liverpool)

Försvarsspelarna Timo Tahvanainen och Richard Dorman spelade för SJK också ifjol.
Bildtext Försvarsspelarna Timo Tahvanainen och Richard Dorman spelade för SJK också ifjol.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Supporterintervju

Lari Paski från SJK:s supportrar, vem är den viktigaste spelaren i ert lag?

 • Det skulle vara lätta att säga Mihkel Aksalu men å andra sidan är Roope Riski också ganska viktig. Där har vi två, en målvakt och en anfallare. Aksalu är en ledare och kapten för laget. Han organiserar försvaret och är viktig. Riski har visat sig vara viktig då han göra ofta mål.

Vem slår igenom i ert lag år?

 • Youness Rahimi (21 år) har verkat bra. Han är ny i laget och har gjort en del fina mål redan. Jag har på känn att han inte fick spela i en roll som är lämplig för honom när han var i HIFK. Han spelade som ytter i en 4-4-2-formation och var tvungen att försvara ganska mycket. Hos oss är han mera tänkt som en anfallare och det passar honom bättre, tror jag. Han är skicklig och kreativ.

  Av våra egna killar förväntar jag mig att Elias Ahde (20 år) bättrar på. Han har inte visat upp sig så värst mycket under vintern men jag tror att han utvecklas.

  Ifall Emil Lindman (18 år) äntligen blir av med sina förkylningar och annat så kommer han att bättra sina aktier.

  Aleksis Lehtonen (18 år) är en ny kille i laget. Han är intressant men han har varit skadad under vintern. Det är svårt att veta hur det blir med honom.

Vem är ligans mest sevärda spelare - utanför SJK?

 • En som känns intressant för mig är Pavle Milosavljevic som flyttade från SJK till Ilves. Han är inte världens skickligaste spelare men han spelar alltid med hjärta och vi SJK-supportrarna tyckte väldigt mycket om honom, men han var trea i mittbackarnas rangordning här.

  Jag har gillat Nikolai Alho under en längre tid. Man får hoppas att han hålls hel och får spela. Han kan bli en bra kantspelare och det kunde vara skoj att se honom i SJK:s tröja någon gång i framtiden.

Vilket ligalag har de bästa supportrarna?

 • HIFK:s Stadin Kingit har de mest aktiva och högljudda supportrarna för tillfället. Man kan till och med säga att de är i en klass för sig. HJK har också ett bra gäng, så klar när det finns så mycket folk där. Stadin Kingit kommer ändå närmast en internationell nivå i sin verksamhet.

Vilket ligalag har de sämsta supportrarna?

 • Det skulle vara lätt att säga VPS, vår ärkerival. Jag vill ändå inte tala illa om någon för det har blivit ganska bra i Finland med supportergruppernas verksamhet. Inter kunde kanske bli bättre för deras supportrar är indelade i två läger. Jag vet att den ena gruppen är mer aktiv än den andra. Där kunde man ta en titt i spegeln och fundera på att göra någonting tillsammans.

  PS Kemi har jag inte så bra koll på. Jag vet att de har en supportergrupp där men jag vet inte hur aktiva de kommer att vara under säsongen. PK-35 har inte så värst många åskådare på sina matcher så där kan man kanske inte tala om några egentliga supportergrupper. Visst har de säkert enskilda supportrar men jag vet inte hur aktiv verksamhet de har. Om man har supportrar på plats i de avgörande kvalmatcherna så berättar det inte ännu så värst mycket om hur det kommer att se ut om laget till exempel åker på en massa förluster under säsongen. Tiden får utvisa hur det blir.

  För liganykomlingarna ser det annorlunda ut nu om man jämför med HIFK ifjol. KTP hade också bra anhängare. När vi steg så hade vi en bra supportergrupp och Ilves har också bra supportrar. Ilves kunde ha potential till något ännu bättre för de har ju massvis med folk i den staden. Där är supportrarna indelade i olika läger när vi har gamla TamU, TPV och andra klubbar med starka identiteter från tidigare.

Vart är det roligast att åka på bortamatch?

 • Tammerfors kunde bli allra roligast. Jag kollade att vi har bortamatch på lördag i Tammerfors. Det är bästa möjliga läge att åka dit där de har ett fint stadion och det ligger på ett lämpligt avstånd härifrån. Vi brukar få mycket folk ihop till den matchen, men nu är det Provinssiveckoslut samtidigt, vilket på riktigt betyder här att de som inte är kunder på festivalen jobbar där.

  Vasa är ett annat ställe dit det är roligt att åka för vi tar alltid en seger där.

Vart är det värst att åka på bortamatch?

 • Just nu är det Lahtis för av någon märklig anledning är det alltid en måndagsmatch där. Det är ganska deprimerande att det alltid ska vara på en måndag och då blir det inte av att åka dit. Det är synd. Lahtis har en helt bra supportergrupp och det kunde vara riktigt roligt att se på en lördagsmatch där.

  Jag vet att det pratas allt möjlligt negativt om Lahtis supportrar men jag tror att det handlar om ett dåligt rykte som bara hänger med. De är snällare och lugnare än tidigare. Folk himlar över deras språkbruk, vilket är en ganska lindrig sak trots allt. Jag har på känn att de inte har varit i hårda slagsmål på flera år. Deras rykte är sådant att polisen följer dem överallt vilket bara provocerar hela situationen.

Diskussion om artikeln