Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bara enstaka asylansökningar kring påsk

Från 2016
Sovande man på flyktingförläggningen i Pansio, Åbo
Bild: Yle/Monica Forssell

Antalet nya asylsökande har minskat stadigt sedan början av året. De senaste dagarna har bara enstaka personer sökt om asyl – jämfört med början av januari då det kom in kring 250 nya asylansökningar per vecka.

Vid Migrationsverket säger Tirsa Forssell att siffrorna för i år pekar neråt.

- På måndagen kom det faktiskt bara en asylsökande.

På söndag sökte fem personer asyl i Finland och både på fredag och lördag kom det in en asylansökning.

- Trenden är nu att det kommer färre flyktingar i år än i fjol.

Gränserna stängdes för flyktingar

Orsaken till att antalet nya asylansökningar minskar är att gränskontrollerna skärpts så att det har blivit svårare för flyktingar och migranter att ta sig in i Europa.

I vintras kom det en del asylsökande till Finland via östgränsen, men nu har Ryssland effektiverat kontrollen och personer utan rätt sorts resedokument får inte passera gränsen.

Vi har nu återgått till ett normalläge.

― Jukka Hertell

Under vecka tolv (21-27 mars) lämnades det in 62 asylansökningar. Gränsbevakningen skötte fem av dem, fyra vid Helsingfors-Vanda flygplats och en i Imatra vid östgränsen. Resten av asylansökningarna har gjorts hos polisen på olika håll i landet.

Polisinspektör Jukka Hertell vid polisstyrelsen säger att det nu inte finns någon speciell rutt som flyktingarna använder, i stället lämnas det in enstaka asylansökningar på olika orter. Hertell menar att vi nu återgått till ett normalläge som påminner om läget innan de stora flyktingströmmarna ifjol nådde Finland.

För tidigt att dra slutsatser

Tirsa Forssell vid Migrationsverket menar ändå att det är för tidigt att dra slutsatser om hur läget utvecklas.

- Det (mängden asylansökningar) varierar mycket. Det brukar vara så att det sommartid kommer mera flyktingar, redan på våren ökar antalet. Vintertid kommer det färre.

Myndigheterna räknar med att det kan komma upp till 15 000 asylsökande till Finland under 2016. Finland har lovat att sköta asylprocessen för en del flyktingar som sökt skydd i Sydeuropa och de ingår i prognosen.

- När det gäller asylärenden är det väldigt svårt att kunna ge en pålitlig uppskattning av hur det kommer att se ut i framtiden.

År 2015 var antalet asylansökningar kring 33 000.

Antalet asylansökningar under årets tre första månader
VeckaAntal
1255
2248
3236
4211
5193
6223
7213
8197
993
10109
1157
1262

Källa: Migrationsverket