Ekologi och helhetstänk som arbetssätt
Efter en paus ville Heidi Stenberg i Jakobstad tillbaka till arbetet som frisör. Men hon ville hitta sitt eget sätt att jobba i en lite lugnare rytm. I dag försöker Heidi Stenberg arbeta på ett hållbart sätt som är bra för henne själv, hennes kunder och miljön.
-Jag saknade ett djup i mitt arbete, jag ville att det skulle vara mera än att bara peta på ytan. Kunderna kom och gick, alla fönar var påslagna och det ringde jämt i telefonen. Det var inte ett utbyte, istället gjorde jobbet mig trött, säger Heidi Stenberg.
Ett medvetet val
Det var mest av en slump som Heidi Stenberg hittade utbildningen till ekofrisör på nätet. Men direkt när Heidi inledde sin utbildning så insåg hon att det här var ett arbetssätt som passade henne.
- Det var min grej, ett helt annat sätt att arbeta som också innebär att man måste tänka till lite. Det är ett helhetstänk som inte bara handlar om att byta ut produkterna. Det finns ett medvetet val bakom hur man konsumerar, säger Heidi.
Örter och chill
Det första man märker när man kliver in i ekofrisörsalong Mari i Jakobstad är doften. Eller snarare vad det inte doftar. Kemikalieångorna och doften av hårspray saknas. Istället doftar det milt av örter och grönska när Heidi blandar till en hårfärg av henna, cassia, indigo och tillsätter örter och te.
- Vi vill också att det ska vara lugnare här, mera chill än det oftast är i frisörsalonger där alla hårfönar står på, telefonen ringer och folk skyndar in och ut och man inte riktigt hinner få ögonkontakt, säger Heidi.
Allt flera söker ekofrisörer
Heidi säger att allt fler människor söker sig till ekofrisörer. Många allergiker vill undvika kemiska behandlingar och det har också blivit poplärt bland bland gravida och ammande kvinnor.
- Men vi har kunder i olika åldrar, både kvinnor och män. En speciell kundgrupp är de som är lite likasinnade som oss, då uppstår det ofta intressanta diskussioner. Men allt flera kunder söker oss medvetet, säger Heidi.
Eko är pop och det har blivit en trend. Men samtidigt hoppas Heidi att flera skulle tänka över varför de väljer att konsumera som de gör.
Det som Heidi och hennes kollega Pernilla Lamminen främst strävar till är hållbarhet. Både vad det gäller konsumtionen och relationen till kunderna och vilken behandling de väljer ut. För den som vill ha en drastisk förändring varje gång de besöker frisören så är eko kanske inte grejen.
- Nej, det är liksom inte det jag förespråkar eller säljer. Jag vill hitta något som håller, du ska känna att det här är du själv.
- Vi vill stöda och hjälpa våra kunder att hitta det som passar dem utifrån deras förutsättningar. Det är bra, vi ser bra ut, vem är det som bestämmer vad som är ett skönhetsideal? Därför ser jag ut så här säger Heidi och skrattar.
Hon har långt hår med små pärlprydda dreads.
Ekobehandlingar påverkar håret
Men visst har Heidi också prövar alla tänkbara klippningar och hårfärger.
- Ja, ja, absolut, men det var rätt jobbigt. I dag har jag bara en enda tvål och det är sällan jag fönar håret. Istället låter jag håret självtorka och formar det sen, säger Heidi Stenberg.
Märker man någon skillnad på sitt hår om man övergår till ekologiska behandlingar och produkter?
- Jo, det tycker jag absolut att man gör efter en tid. Ofta blir håret tjockare när vi gjort växtfärger och energiklippningar. Inte blir det automatiskt ett väldigt hårsvall som man ser på teve, men håret får bättre rörelse och fall.
En energiklippning innebär att man undviker skarpa kanter och uppklippningar. Istället för att försöka tvinga håret väljer man frisyr utifrån hur håret vill växa och falla.
Alla fuskar
Men trots tanken om medveten konsumtion och ekologi så är det inga pekpinnar eller något höttande med fingret.
- Alla fuskar, så är det bara. Alla. Men man kan fuska medvetet. Om det är något man verkligen tycker att man vill ha så kan man välja det bästa tänkbara alternativet, istället för att köpa tio sorter.
Man får hitta sin egen gyllene medelväg.
- Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting, säger Heidi Stenberg.