Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland tog emot sina första flyktingar - sju personer omplacerade från Grekland

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Vy över gamla stan i Tallinn från Domberget (Toompea)
Bildtext Vy över gamla stan i Tallinn från Domberget (Toompea).
Bild: Yle / Eila Haikarainen

Estland har tagit emot sina första omplacerade kvotflyktingar. Det handlar om sju noggrant utvalda personer som myndigheterna garanterar att är ofarliga.

Det handlar om en irakisk familj, en syrisk man och en man från Jemen.

De sov redan i natt i sina nya hem i Tallinn och Tartu. Igår kontrollerades deras hälsa. De fick också möta sina personliga kontaktpersoner.

Myndigheterna har inte berättat mer om hur de togs emot.

Intresset för de nyanlända har varit stort, men också till stor del negativt och direkt fientligt. Det är därför inrikesministeriet inte vill ge ut fler detaljer om var flyktingarna kommer att bo.

Det de däremot är noga med är att berätta hur väl utvalda de här personerna är och hur grundligt myndigheterna har utrett deras bakgrund.

Den irakiska familjen består av en pappa som har jobbat med transport- och byggarbete, en mamma som har varit hemma och tre barn som redan har beretts plats i en vanlig estnisk skola.

Syriern talar engelska och har haft en framgångsrik karriär inom livsmedelsindustrin. Jemeniten är journalist med examen i engelsk filologi.

Muslimer upplevs som hot

Attityderna mot all sorts invandring är mer negativa i Estland än i Finland. Landets enda flyktingförläggning har utsatts för mordbrand.

Det har ordnas fler demonstrationer mot muslimer och mörkhyade som anses vilja svämma över Europa.

Säkerhetstjänsterna har höjt sin beredskap för att skydda de här första flyktingarna.

- De har gjort hotbedömningar och följer läget runt om i Estland. Därför är säkerhetstjänsterna färdiga att reagera om det uppkommer behov, säger understatssekreteraren Raivo Küüt på inrikesministeriet.

Myndigheterna försöker påminna esterna om att det här är personer som har flytt från ett riktigt krig.

- Behandla dem som ni behandlar era grannar, kolleger och bekanta, menar Küüt.

Estland har lovat ta emot 550 av de 160 000 flyktingar som EU i höstas beslöt att omplacera från Grekland och Italien.

Regeringen har gång på gång påpekat att de kommer att komma i små grupper under en två-årsperiod och att de inte utgör ett hot.

Nästa grupp väntas bestå av 13 personer som Estland som bäst håller på att bakgrundsgranska. Det handlar om tre familjer och en person som kommer ensam.

Men den estniska regeringen har beskyllts för dubbla budskap.

Integration formellt ett tvång

För bara ett par veckor sedan godkände parlamentet lagförändringar som kräver att alla flyktingar lär sig estniska och genomgår ett så kallad anpassningsprogram.

De måste också lova att de accepterar Estlands lagar och kultur.

Programmet i sig är inte så kontroversiellt, men flera sakkunniga på internationell rätt har konstaterat att asylrätten egentligen inte får begränsas med villkor.