Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnairs flygningar till Spetsbergen blir inte av

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
En fågel på Svalbard
Bildtext Det blir inga flygningar till Spetsbergen.
Bild: Yle/Jan-Ulrik Lindberg

Finnair ställer in de planerade flygen till Spetsbergen i Norge, eftersom ett 40 år gammalt avtal gör det omöjligt att öppna rutten.

Nu i sommar hade flygbolaget Finnair planerat att börja flyga reguljärflyg från Helsingfors till Spetsbergen i Norge. Men att öppna rutten kommer inte att lyckas på grund av ett 40 år gammalt avtal.

– Normalt finns det inga begränsningar i flygtrafiken mellan Finland och Norge, men Svalbard hör inte till EU:s och det europeiska ekonomiområdets Open Skies-avtal, berättar medieansvariga Päivyt Tallqvist på Finnair.

Kunderna får pengarna tillbaka

Finnair ansökte om flyglov för rutten i november, men nu har företaget fått besked om att det inte går att börja flyga mellan Helsingfors och Spetsbergen. Finnair hade planerat att flyga till Spetsbergen från och med början av juni till och med slutet av augusti.

– Den här sommarens flygningar ställs in, eftersom vi inte vill hålla kunderna i ovisshet. Vi kontaktar de kunder som redan har bokat flyg till Spetsbergen och erbjuder dem att betala tillbaka biljetterna, säger Tallqvist.

Finnair publicerar inte försäljningssiffror för enskilda rutter, men enligt Tallqvist har efterfrågan på biljetter varit enligt företagets förväntan.

Bakslag för turismen på Svalbard

– Det här är överraskande, jag har svårt att tro det. Vi var inte förberedda på att det här avtalet skulle kunna hindra turismutvecklingen på Svalbard, säger Ronny Brunvoll som är turismchef på Visit Svalbard till det norska rundradiobolaget NRK.

Svalbard har stora ambitioner om att öka turismen på orten, särskilt efter att gruvdriften på ön har skurits ned. Och för att kunna utveckla turismen måste också flygtrafiken utvecklas.

– Vi har inga andra alternativ än flyg. Så att en flygrutt som skulle ha genererat tusen resedygn nu försvinner över en natt är en stor besvikelse, säger Brunvoll.

Diskussion om artikeln