Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fjärrtågen står stilla i dag - konduktörerna protesterar

Från 2016
Uppdaterad 31.03.2016 10:41.
Många tåg var inställda under utmarschen 31.3.2016
Bildtext Många tåg är inställda under utmarschen 31.3.2016.
Bild: Yle/Isabella Mattsson

De fackanslutna konduktörerna inom VR:s passagerartrafik marscherar ut i protest mot VR:s beslut att säga upp sammanlagt 370 anställda. Fackets representant Niko Pelho säger att avsikten är att stoppa fjärrtrafiken i hela landet.

Utmarschen varar ett dygn. Den startade klockan 03:00 natten till torsdagen och pågår fram till och med klockan 03:00 natten till fredagen. Enligt VR påverkas hela 50 000 resenärer.

Utmarschen gäller inte lokaltågstrafiken i huvudstadsregionen, den internationella trafiken eller nattågen.

Staten får kritik

Åtgärden riktar sig inte mot det gällande kollektivavtalet utan mot statens sätt att snabbt och utan grundliga utredningar fatta beslut och tvinga människor att leva i osäkerhet eller bli arbetslösa, säger de bananställdas fackavdelningar.

Genom nedskärningarna försämras också trafikförbindelserna på landsbygden, säger fackets representant, ordföranden för Helsingforsavdelningen vid Spårproffsens samorganisation, Niko Pelho.

Pelho säger att avsikten är att stoppa fjärrtrafiken i hela landet. VR kör dagligen 300 fjärrtågsturer.

VR: Olagligt och orimligt

VR anser att konduktörernas utmarsch är olaglig - och helt orimlig för tågpassagerarna.

- Eftersom beskedet om utmarschen kommer så här nära inpå så har VR inga möjligheter att ordna med ersättande busstrafik, säger VR:s verkställande direktör Mikael Aro.

Också arbetsgivarsidan fördömer utmarschen. Finlands näringsliv EK skriver i ett pressmeddelande att antalet olagliga strejker visar att vårt system gällande arbetsfred inte fungerar.

Böterna för en olaglig strejk är så obetydliga att de inte räcker, säger EK:s direktör Ilkka Oksala.

VR uppmanar passagerarna att följa med VR:s webbsidor, och VR på Twitter och Facebook. De som har köpt biljett (för strejkdagen) kan använda den till slutet av maj.

Man kan också få tillbaka pengarna för biljetten. De som har säsongsbiljett kompenseras med en summa som motsvarar en dag.

Bussbiljetter säljer bra

Matkahuolto säger att försäljningen av bussbiljetter har ökat för torsdagens turer. Också på Onnibus har biljettförsäljningen ökat.

I synnerhet har resor mellan Helsingfors och Åbo, samt Helsingfors och Tammerfors, gått åt mer än vanligt.

Onnibus hade minst dubbelt så många kunder på sina nätsidor som under vanliga dagar, säger vd:n Pekka Möttö. Han konstaterar att uppgången också kan bero på de nya rutter Onnibus lanserat.

Efterfrågan på biljetter till Mathahuoltos expressbussar har ökat med tiotals procent. Men många väljer att distansjobba, säger Jukka Ylitalo på Matkahuolto.

Trafiken på landsvägarna har ändå förlöpt som normalt hittills, trots att fler människor tagit bil idag.

Diskussion om artikeln