Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

Stafettkarnevalen i Vasa flyttas

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2016 15:34.

Stafettkarnevalen i Vasa kommer inte att hållas på Karlsplan.

Idrottsplanen i Vasa är stängd efter att en flygekorre har påträffats på planen. Flygekorren är fridlyst och enligt miljö- och naturbestämmelserna får planen inte användas under våren. Det gäller även stafettkarnevalen, som skulle hållits på Karlsplan i Vasa 20-21 maj.

Arrangörerna för stafettkarnevalen var först uppgivna men jobbade snabbt fram alternativa lösningar som finns att tillgå i nejden. Två riktigt bra idrottsplaner har vi hittat, menar Inga Snabb, arrangör för karnevalen.

Botniahallen.
Bildtext Botniahallen är ett alternativ till årets stafettkarneval
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Botniahallen

Det ena alternativet är Botniahallen som till sin totala yta är Finlands största friidrotts-, boll- och allaktivitetshall. Den skulle fungera utmärkt för ändamålet. Fyra snabba 400-metersbanor med mondobeläggning och en ny konstgräsplan ger de bästa förutsättningarna för karnevalen.

Tyvärr är läktardelen så pass mycket mindre än den vi är vana vid från Olympiastadion, att man här måste ta beslutet att inte i år delta med skolornas hejarklackar. Man har tänkt ut en fungerande lösning på problemet.

Sändningen streamas av Yle och hejarklackarna kan samlas vid sin skola för att titta på den tillsammans. Via Skype ropar man ramsan direkt till löparna i Botniahallen. På det viset sparar skolan även på resekostnader, menar Snabb.

Travbanan i Vasa.
Bildtext Vasa Travbana har stor kapacitet.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Travbanan

Det andra alternativet är Travbanan i Vasa, som är en av Finlands snabbaste travbanor. Förutsättningarna för nya rekord är stora, säger Snabb. Den har dessutom en enorm kapacitet att ta emot alla deltagande skolor med sina hejarklackar.

Man samsas då om utrymmet med hästarna. Trav hålls både fredag och lördag klockan 12, men det lär inte betyda mer än en två minuters paus för stafettkarnevalens del, berättar Larry Boij, VD för Vasa Travbana.

Boij menar även att stafett mellan hästar och barn borde fungera smärtfritt, så länge eleverna håller sig till den inre kurvan och vadslagningen hålls på hästarna.

Vad tycker du?

Arrangörerna för stafettkarnevalen i Vasa känner sig förhoppningsfulla och tror att karnevalen trots allt hittar sin plats. De vill gärna höra folkets åsikt.

Fram till 4.4 kan man rösta på den plats man helst ser som årets plats för stafettkarnevalen.
Rösta (steg 1) och bekräfta (steg 2) din åsikt! Glöm inte att även bekräfta rösten!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Steg 2: Bekräfta

Diskussion om artikeln