Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Politiken är mitt kall - Anna-Maja Henriksson vill leda SFP

Från 2016
Uppdaterad 31.03.2016 21:19.
Yle Debatt: Anna-Maja Henriksson: "Jag vill leda SFP" - Spela upp på Arenan

Anna-Maja Henriksson var på förhand den stora favoriten i kampen om vem som ska bli SFP:s nya ordförande, och efterträda Carl Haglund vid partidagen i Åbo i juni.

I dag meddelade Anna-Maja Henriksson vid en presskonferens att hon ställer upp.

- Jag är övertygad om att politiken är mitt kall. Jag vill framledes vara med och påverka den politiska utvecklingen och SFP ska vara med och leda samhällsutvecklingen, säger Henriksson

Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: Yle

- Jag vill vara en närvarande ordförande, ett hela partiets ordförande, säger hon.

Medmänsklighet framför egoism

Anna-Maja Henriksson ska på nytt göra SFP till ett regeringsparti, och tycker att SFP behövs i regeringen. Goda exempel på dåliga beslut i SFP:s frånvaro är nerläggningen av tingsrätter, slopade tågförbindelser och nerskärningar i utbildningen.

Henriksson tycker att det är motstridigt att allt fler lever i överflöd, men samtidigt har allt fler svårigheter att få vardagen att gå ihop på grund av nerskärningarna.

- SFP glömmer inte mänskan. Vi ser mänskan framför strukturerna, medmänskligheten framför egoismen och mångfald framför enfald, internationalism framför nationalism, säger hon.

Folkparti för finska väljare

Anna-Maja Henriksson är övertygad om att SFP kan locka fler finska väljare. Hon säger att det finns en beställning på ett parti som är ett liberalt alternativ, men samtidigt står med fötterna på jorden.

- Vi är det vettiga alternativet, säger hon.

Och precis som en av företrädarna, det vill säga Ole Norrback, betonar hon den senare delen av partinamnet, alltså folkpartiet, då hon talar till finska väljare.

Aldrig tidigare kvinnlig partiordförande

Carl Haglunds besked att han avgår överraskade också Anna-Maja Henriksson, mitt under påskinköpen.

- Där stod jag i Prisma, mellan potatis och morot, säger hon

Hon säger att hon förstår Haglunds motiveringar. Men hon inser att olika partier har olika åsikter. Det som behövs är gemensam framåtanda, och vilja att komma överens.

Om Anna-Maja Henriksson väljs blir hon den första kvinnliga ordföranden i partiets 110-åriga historia. Partidagen brukar välja män.

Vill visa med exempel

Henriksson tror att också en kvinnlig ordförande kan falla gubbarna i partiet i smaken.

- Det viktiga är ett brett förtroende på fältet, att visa med exempel, och jobba hårt. Ingenting kommer gratis. Då man ger av sig själv och sin egen tid, tar saker på allvar kan man åstadkomma resultat, och också respekt och förtroende, säger hon.

Kvinnor som tidigare inte har lyckats få leda SFP inkluderar Elisabeth Rehn, Astrid Thors, och Henriksson själv. Då Stefan Wallin avgick från ordförandeposten år 2012 fanns det två kandidater. Carl Haglund och Anna-Maja Henriksson. Haglund segrade med rösterna 144-106.

Juristen Anna-Maja Henriksson är ordförande för svenska riksdagsgruppen, och har suttit i riksdagen sedan år 2007. Hon var justitieminister åren 2011-2015.

Lyssna på hela intervjun med Anna-Maja Henriksson här!

Anna-Maja Henriksson: Det här känns som ett rätt beslut - Spela upp på Arenan

I veckans Obs debatt diskuterar tidigare riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos, chefen för KSF Medias ledarredaktion Susanna Ginman och riksdagsledamoten Anders Adlercreutz SFP:s framtidsutsikter.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln