Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Bjarne Kallis: Varför sitta i en regering som inte kan fatta beslut?

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bjarne Kallis
Bildtext Bjarne Kallis, långvarig partiledare för KD, numera samlingspartist.
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Att så många personer som satt i förra regeringen nu skrider fram och talar ut om den dåliga stämningen förbryllar tidigare riksdagsledamoten och partiledaren Bjarne Kallis.

- Nog avviker det ju starkt från hur det har varit tidigare att man så starkt kritiserar den regering som man tidigare har suttit i.

Då borde de ha reagerat och agerat när de satt i regeringen.

- Om det stämmer, det som de påstår om att stämningen i regeringen var så dålig, då borde de ha reagerat och agerat när de satt i regeringen.

- Det är ju att föra folket bakom ljuset att sitta i en regering och skryta om hur allt är bra och berömma varandra, när man egentligen menar motsatsen.

Bjarne Kallis har svårt att förstå varför man gör så här. Han kan förstå att stämningen kanske inte varit den bästa i Katainens-Stubbs regering.

- Om stämningen var så dålig som Jan Vapaavuori, Carl Haglund och Antti Rinne nu hävdar, så varför i fridens namn gjorde de inte det beslutet att de skulle ha avgått?

Klarar man inte av att fatta beslut är det i nationens intresse att man avgår.

En regering med en så dålig anda kan inte fatta beslut, enligt Kallis. Klarar man inte av att fatta beslut är det i nationens intresse att man avgår.

Enligt Bjarne Kallis är politiken nu helt annorlunda än vad den var t e x för tjugo år sedan. Han jämför med Lipponens regeringar och minns dem ännu som de bästa genom tiderna.

Det handlar om ledarskap.

- Det handlar om ledarskap, man ska kunna leda med fast hand utan att dominera och utan att trycka ner.

- Nog var det ju hätska debatter man förde på den tiden också, och nog gjorde jag som ledare för KD också mitt bästa för att kritisera regeringen för en osocial politik. Men med facit i hand, så fick den regeringen mycket till stånd.

- Och det kom egentligen inte fram någon kritik eller några meningsskiljaktigheter inom den regeringen.

Hur reagerade du på beskedet att Carl Haglund lämnar partiledarskapet i SFP?

- Nog blev jag väldigt överraskad. Att avgå efter fyra år som partiledare, efter det att partiet hade gjort ett lyckat riksdagsval och det egentligen inte finns några större orosmoln i luften.

- Min första tanke var att där finns något annat bakom. Men inte vet jag.

Är dagens unga partiledare för otåliga?

- Det skulle jag inte säga. De kanske är lite rädda för framtiden. Kanske de unga rentav är modigare än vi äldre när de vågar sadla om.

Vilka är dina hälsningar till de beslutsfattare som kämpar där var det hettar till som värst just nu?

- Sätt landets intressen framom allt annat. Ta modell av de partiledare som har gjort tunga och svåra beslut, men som tack vare det ändå fått förtroende av folket.

Bjarne Kallis berömmer Paavo Lipponen för hur han ledde vårt land när vi var i verklig kris och Sauli Niinistö som fattade svåra beslut och ändå fick förtroende och rentav blev landets president.

Sätt landets intressen framom allt annat.

Obs debatt på torsdag kl.19.55 deltar riksdagsledamoten Anders Adlercreutz, tidigare riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos och chefen för KSF medias ledarredaktion Susanna Ginman.

Diskussion om artikeln