Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Staden planerar att flytta kulturarenan Gloria till Södervik

Från 2016
Gasklockor i södervik
Bildtext Gasklockan i stål ska enligt planerna reserveras för Elmu, och den andra gasklockan som är byggd i tegel ska stadens ungdomscentral och Elmu dela på. Bilden är tagen sommaren 2013.
Bild: Yle/ Cecilia Heikel

Kulturarenan Gloria ska flytta till Södervik – och dela en gasklocka med föreningen för levande musik, Elmu. Vad det nya konsertutrymmet ska heta är ännu oklart.

I januari 2020 blir det slutspelat i konsertsalen Gloria på Lilla Robertsgatan. Då flyttar Helsingfors stads ungdomscentral sin kulturarena till en av gasklockorna i Södervik. De blir grannar med Elmu, som idag huserar i Nosturi i Sandviken.

- Bakgrunden till allt det här är att staden måste hitta nya lokaler för Nosturi, för i Södra Helsingfors där de är nu ska det byggas bostäder. Därför började staden söka nya lokaler för Nosturi som är Elmus lokal, säger Helsingfors stads ungdomsdirektör Tommi Laitio.

Ungdomsdirektören Tommi Laitio är oroad över segregerigen bland unga.
Bildtext Ungdomsdirektören Tommi Laitio ser stora möjligheter i att skapa ett kulturcentrum i Södervik.
Bild: Yle/Tega Oke

Staden måste hur som helst bevara gasklockorna. Renoveringen av gasklockorna beräknas kosta 25 miljoner euro. Båda gasklockorna ska byggas om till konsertsalar, den i tegel ska Elmu och stadens ungdomscentral dela på. Enligt planerna ska här rymmas två salar, för 500 och 600 personer.

- Planen är att vi öppnar den nya kulturarenan i januari 2020, och vi stänger Gloria och ungdomsgården Happi i december 2019. Vi gör så att det inte blir något avbrott i de ungas möjligheter att gå på konsert eller arrangera evenemang.

Ballonger på Flow-festivalen 2015.
Bildtext Gasometern eller gasklockan i stål brukar dekoreras när Flow festivalen ordnas på området – den här bilden är från Flow 2015. Stålgasometern ska byggas om till en stor konsertsal för 3000 personer, den ska drivas av Elmu.
Bild: Yle/Niclas Runeberg

Föreningen för levande musik, Elmu, ville flytta sin verksamhet till en gammal maskinhall som ligger nära Nosturi. Stadens fastighetskontor föreslog istället gasklockorna i Södervik.

- Idén är att Elmu och staden jobbar tillsammans, det är någonting som inte gjorts så mycket i Helsingfors. Jag tycker att tredje sektorn och staden borde samarbeta mera och ha gemensamma utrymmen, säger Tommi Laitio.

En härd för urban kultur

Tommi Laitio målar upp bilden av en härd för urban kultur i Södervik och det närliggande området. Det ska gå att ordna festivaler för tusentals människor också mitt i vintern.

- Jag tror att unga i Helsingfors från första januari 2020 har mera möjligheter än nu eftersom det nya utrymmet är större än Nosturi och Gloria tillsammans. Det blir moderna utrymmen som det är möjligt att använda på ett effektivt och kreativt sätt.

Bildtext Designern Antti Asplund visar upp sin klädsel framför gasklockan i tegel på Flow 2012.
Bild: X3M

De slutliga besluten om byggandet av gasklockorna till konsertsalar har inte ännu fattats, men enligt Tommi Laitio finns det en stor enighet om att staden ska gå vidare med planerna.

Vad den nya kulturarenan i Södervik ska heta är inte ännu klart.

- Jag tror vi borde ordna en namntävling. Nu har vi bara bestämt att vi går vidare med projektet. När vi börjar planera vad där händer mera exakt ska vi bjuda in unga och mänskor som jobbar med urban kultur att delta i planeringen, säger Tommi Laitio.

Flytten till Södervik innebär att staden lämnar kulturarenan Gloria på Lilla Roberstgatan och ungdomsgården Happi på Sörnäs strandväg 31. De här utrymmena ägs inte av staden.

Gloria är en gammal biograf som sedan 1999 gett unga i Helsingfors ett utrymme för kulturprojekt av alla slag. Lokalen ägs av Pharmadomus Oy.

Diskussion om artikeln